Rudolph the Rednosed Reindier, zelf gevonden

In plaats van kaarten. En in plaats van een kerstboom. In plaats van gesleep met zo’n prijzig prikding, en helemaal als het dan na kerst ’t huis weer uit moet: al die rotnaaldjes.

Om de zoveel tijd ga ik op bezoek bij m’n broertje in het noordoosten van Finland, middenin de bossen. Daar struikelt een mens wel eens over een rendierskelet
(gedood door een wolf, beer, lynx of veelvraat, want dat vindt de EU leuk.
De Finse rendierboeren zijn minder blij met de natuurfantasieën van Europese bureaucraten. Zwak uitgedrukt.)
De ballen heb ik gekocht bij de kringloopwinkel.

DSC02310Hieronder een paar foto’s van mijn broer aan het werk.
Als hij de GPS-coördinaten van een gedood rendier doorgekregen heeft,
skiet hij erheen om vaststellen welk roofdier de veroorzaker is,
zodat de boer schadeloos gesteld kan worden.

CIMG0273CIMG0269CIMG0268

Over Selma

Maarten Lutherschool 1958
Dit bericht werd geplaatst in Dode dieren, Finland, Uncategorized, Zoogdieren en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Rudolph the Rednosed Reindier, zelf gevonden

 1. Fenny zegt:

  hm ’t is even wennen

 2. knutselsmurf zegt:

  In de Volkskrant wordt “maar veel dieren worden nooit gevonden” gepresenteerd als een onoplosbaar probleem. Halsband ?? Registreren bij de geboorte ?? Compensatie gewoon schatten ??

 3. Selma zegt:

  Fenny,
  mooi verveelt en lelijk went…

 4. Selma zegt:

  Knutselsmurf,
  bossen en moerassen zo eindeloos en eenzaam als een gemiddelde Nederlander zich moeilijk voor kan stellen: de regio Kainuu is zo groot als half Nederland, maar er wonen slechts 80.000 mensen, de meesten in stadjes. Zoek daar in de rimboe naar een gedood rendier…
  Rendieren worden geregistreerd bij de geboorte, en geoormerkt, maar daarna zwerven ze immers overal naartoe. Zenders om hun nek (zoals bij vogelonderzoek bijvoorbeeld) kosten nu nog duizenden euro’s, zijn kwetsbaar en gaan maar een paar jaar mee.
  Europa vergoed iets van 100 euro per gedode rendier, maar dan moet het dier wel opgespoord zijn, en moet mijn broer langs komen om te constateren welk roofdier het gedood heeft, en of er nog een oor te vinden om de eigenaar te achterhalen (dat is een deel van zijn werk als landbouwsecrtearis).
  Er zijn boeren die er een dagtaak aan hebben om gedode rendieren te vinden, wat met sneeuwsporen iets makkelijker gaat dan in de zomer, als een karkas snel verdwijnt. Dan binden ze een gekleurd lintje aan een tak, geven de GPS-coördinaten aan m’n broer door, die dan eventueel een boer schadeloos kan stellen, en de vinder een percentage geven.
  Een flink deel van de dode rendieren wordt dus echt nooit meer gevonden. De Brusselse ambtenaar die deze manier van vergoeden verzonnen heeft is nog nooit in oerbossen geweest.

 5. Selma zegt:

  Knutselsmurf,
  ik heb nog even wat foto’s aan het blog toegevoegd, over het opsporen van een gedood rendier.

 6. King Billy zegt:

  Beetje lastig voor te stellen dat een civil servant in Brussel met een riant salaris en overige, niet onnerdienstelijke regelingen (belasting tussen 15 en 35%) zich bekommert over wolven in Lapland.
  Heeft iets weg van Amerikaanse Minister die een ambtenaar op het Ministerie van Landbouw in Washington ziet langskomen, die zich bemoeit met Canadese wolven die boeren in Alaska het leven zuur maken. Niet dus.

 7. Selma zegt:

  KB,
  of dichterbij: te vergelijken met de Haagse pluche-regering die huizenbezitters in het ‘verre’ Groningen jarenlang laat bungelen, die met lede ogen aan moeten zien hoe hun huizen scheuren, ruïneren en onverkoopbaar worden vanwege de gaswinning.

 8. Rob Alberts zegt:

  Hardleers weet ik moeilijk van mijn fouten te leren.
  In de uitgestrekte natuur van Kainuu zal ik zeker niet weten te overleven.

  Sneeuw verwacht ik hier niet zo snel.
  Het maakt jouw foto’s nog indrukwekkender.

  Fijne Feestdagen!

  Vriendelijke groet,

 9. Selma zegt:

  Rob, leuk dat je me hier gevonden hebt. Mijn broer is net als ik (want we zijn tweeling) nu net met pensioen. Dus geen wolvenslachtoffers meer zoeken voor hem. Hij zei tegen mij, en ik kon alleen maar beamen, “Wat wonderlijk, maar elke dag is nu zo ongeveer de beste van mijn leven.”

 10. King Billy zegt:

  Maar nu komt ‘onze Frans’, die de Brusselse bureaucratie op dieet gaat zetten…

 11. Selma zegt:

  Oh Billy, kom eens op bezoek in onze Finse moerassen, en je zult zien dat ene Frans keine Ahnung, maar dan ook geen enkele weet heeft van de natuur, van de eenzaamheid, de wreedheid, niks weten ze daar in glazen Brussel van wat natuur werkelijk is.

Schrijf hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s