Herinnering aan Thatcher & de Falklands/Malvinas

In de tijd van de Falklandoorlog, 31 jaar geleden, werden in Argentinië o.a. t-shirts verkocht die lieten zien dat de Falklandeilanden tot de Argentijnse gebieden behoorden.
Islas Malvinas is hun Argentijnse naam, gelegen in de Atlántico Sur, de ‘Zuid-Atlantische’.

Die verschillende namen symboliseren hun gespleten koloniale verleden: Falklands heten ze naar een Engelse admiraal, en Malvinas naar Îles Malouines, zoals Franse inpikkers ze noemden ter ere van hun thuishaven, het Bretonse Saint-Malo.

Indertijd kocht ik er zo’n t-shirt, en droeg het ook wel uit walging van alle koloniale gedoe.

MalvinasMalvinas2Ik heb het curiosum even uit de mottenballen gevist, nu de oude Thatcher dood is, wier optreden tegen de Argentijnse junta de Falklandoorlog in gang zette, en die haar bij een groot deel van de Engelsen populair maakte toen hun leger de overwinning behaalde.

In Ushuaia zag ik later een monument voor de in die oorlog gestorven militairen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe vertaling luidt ongeveer: “De mensen van Ushuaia, aan hen… die met hun bloed de wortels van onze soevereiniteit over de Malvinas irrigeerden… wij komen terug!”

Het enorme monument in Buenos Aires is nog triester, met de zwartmarmeren platen waarop de namen van de 655 Argentijnse militairen die het leven lieten (er stierven ook 258 Engelsen in de oorlog, en vorig jaar ook nog een aardige Fransman).

Bij zulke oorlogsmonumenten denk ik altijd aan de familie van die dode soldaten.
Je bent moeder en draagt het kindje negen maanden, zoogt en koestert het, en behoedt het lieverdje voor alle gevaren. Jarenlang is hij je zorg en je vreugde, eindeloos de energie die je erin steekt om van hem een aardige veelbelovende volwassene te maken.
En dan wil de sukkel in het leger. Of de gorilla’s van zijn land dwingen hem tot dienstplicht. Terwijl de generaals en de Thatchers op een veilige plek nog een sigaar opsteken en een glas drinken sturen ze de jongen naar een gevecht waar hij wordt afgeknald.
Boem in één klap weg. En dan het levenslange verdriet van de ouders, maal 913.

Nou ja, het is de natuur hè? Als de alfa-, bèta-, gamma- en deltamannetjes der mensheid van (bijna) alle tijden en landen elkaar niet zo dolgraag doodmaakten, dan was onze aarde vast vele malen erger overbevolkt dan hij nu is.

De Falklands zijn fantastische natuurgebieden voor wie van ruigheid houdt, en graag wilde pinguïns wil zien, of zeeolifanten en zo. En rijen zinloze doden.

Advertenties

Over Selma

Maarten Lutherschool 1958
Dit bericht werd geplaatst in Gedachten, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Herinnering aan Thatcher & de Falklands/Malvinas

 1. knutselsmurf zegt:

  Thatcher was een vrouw. Hoewel ze in “Spitting image” een keer het mannentoilet bezoekt, waarop de ene pissende minister tegen de andere fluistert dat hij het altijd al dacht…

  Ik vraag me af wie er oorspronkelijk op die eilanden woonden. Misschien wel alleen wat knaagdieren. In ieder geval niet de witte mensen die er nu rondlopen.

 2. Selma zegt:

  Knutselsmurf,
  Thatcher schijnt de genitale kenmerken van een vrouw gehad te hebben, want haar biografie vermeldt dat ze ooit een tweeling baarde.
  Maar ze was een alfamannetje van de felste soort.
  Toen ik Neelie Kroes laatst hoorde reageren op Thatchers dood, dat M.T. voor haar een rolmodel was geweest (gemummel over wat ‘een vrouw kon bereiken’) moest ik wel grinniken: Kroes is krek zo’n eng versteend ding, dat krampachtig lippenstift opsmeert en zich met juwelen behangt om te benadrukken dat ze een vrouw is. Maar niet heus.

 3. Selma zegt:

  Het lijkt erop dat er niemand permanent woonde, toen Europese ontdekkingsreizigers het begonnen te claimen:
  http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Falkland_Islands#Pre-European_discovery
  Die eilanden liggen ook wel erg ver uit de kust (ca. 450 km) voor kanovaarders, net als bijvoorbeeld Kaapverdië, dat ook onbewoond was toen de Portugezen het bezetten.

  Aardig is wel dat een Nederlandse kapitein, Sebald de Weert, de eerste is die melding van de Falklands/Malvinas maakte.
  Tot in de 18de eeuw heetten ze de Sebald islands!
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sebald_de_Weert#Sebald_de_Weert.27s_heritage:_.22Sebald_Islands.22

 4. Blewbird zegt:

  De eilanden horen bij Argentinië zoals Texel bij Nederland. Ik was in mei 1982 op vakantie in Engeland en de sfeer in de bed & breakfasts was grimmig en pro-oorlog. Ding dong the witch is dead: https://www.youtube.com/watch?v=2j5Jpmu67t8. En genitale kenmerken zeggen ook niet veel.

 5. King Billy zegt:

  Een lastig parket, de Falklands. Er komen een paar zaken bij elkaar die niet passen in de Haagse politiek en diplomatie, want we hebben nu een historisch sociaal akkoord op basis van het wereldberoemde herrezen poldermodel. Een geliefd exportprodukt, gewaardeerd in Argentinie en door de bueaucraten in Brussel, mede verkocht in de vorm van microkredieten. Dankzij ingetrouwde Argentijnse Maxima wordt op dit akkoord ongewild het associatieve stempel van een liberaal postmodern neo-peronistisch gedrukt.
  Argentinie zit diep in het slop en kijkt met jaloerse ogen naar hun geliefde Maxima in een Nederland, dat een aantal opeengestapelde crises anders oplost. Of het Koningshuis en de regering dit willen of niet, dit straalt internationaal uit.
  Het polderakkoord mag een mooi kroningsgeschenk zijn, de Falklands zijn voor Nederland dankzij Máxima een P… i. t.. A..

 6. Selma zegt:

  Blewbird,
  zo op het oog (op de kaart gezien) horen de Falklands zeker bij Argentinië, maar er zijn zoveel immense politieke, financiële en/of strategische belangen gemoeid bij het bezitten van eilanden in bepaalde regio’s dat gewone-mensenlogica en gevoelens van eerlijkheid erbij verdampen.

  Vanwege het bezit van de Falklands (en South Georgia) kan Engeland een flink deel van Antarctica claimen. Nu is dat nog een gebied dat ‘puur’ gehouden wordt, waar niet naar olie, gas, enz. geboord mag worden, maar alle landen die daar stukken claimen zitten te popelen.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Antarctic_claims

  en

  http://www.worldstatesmen.org/Br_Ant_Terr.html

 7. Selma zegt:

  King Billy,
  de Falklands zijn voor Nederland geenszins een P… i. t.. A..,
  dankzij de dood van 913 militairen mag Nederland meeliften met Engeland (want EU) en een onderzoeksstation op British Antarctica plaatsen.
  Zie ook hierboven mijn antwoord op Blewbird.
  Alles maar dan ook werkelijk alles draait om azen op geld.
  Het zal je zoon maar zijn die bij de Falklands afgeknald is.
  Zinlozer sterven kan tegenwoordig nauwelijks. Nou ja, in Kunduz dan en zo.

  http://www.nwo.nl/onderzoek-en-resultaten/programmas/nederlands+polair+programma/opening+dirck+gerritsz+laboratorium

  En voorts blijft Argentinië de Malvinas claimen.
  Een paar oorlogsbodems zullen ze nu niet direct meer sturen, maar de tijd wordt afgewacht:
  Volveremos! staat er immers op het monument: “wij komen terug!”

 8. Selma zegt:

  Google ook eens op Koningin Maudland en Peter 1-eiland, of Sint-Paul en Amsterdam, de Crozeteilanden, de Kerguelen en Adélieland,
  grappen van Noorwegen (NB land bij de Noordpool) en Frankrijk om de te verwachten kapitalen te gaan verdienen wanneer het de lobby’s eindelijk lukt om Exxon, Shell, BP op Antarctica te krijgen.

 9. Jan (FB) zegt:

  Wat je hier een paar reacties eerder schrijft, de claim op een deel van Antarctica, was volgens mij de enige reden voor GB en Argentinië om er zo’n oorlog van te maken. En je kan ook bedenken dat als de , Falklands naar Argentinië gaan, daarna South Georgia aan de beurt is. Beide liggen zo’n eind van de vaste wereld, dat ze beter autonoom kunnen worden zoals Kaap Verdië. Alleen zijn daar praktisch veel te weinig bewoners voor. Maar als de afspraken rond Antarctica los zou staan van het bezitten van deze eilandengroepen, dan was er waarschijnlijk ook geen oorlog gekomen. Daar komt bij dat zowel Thatcher als de Junta (Videla/Viola) een oorlog nodig hadden om in hun land populairder te worden.

  Thatcher heb ik immer een vreselijk mens en een Nelie Smit-Kroes-Peper 1.0 gevonden. Dat het goed fout zat met de macht van de vakbonden in GB klopte wel, alleen de manier waarop zij deze interne oorlog aanpakte was meer dan asociaal te noemen. En tot de dag van vandaag heerst er nog altijd grote werkloosheid en verpaupering in de noordelijke helft van Engeland en de zuidelijke helft van Wales.

  Maar goed, Thatcher was niet meer dan een boegbeeld van een foute stroming. Later was Blair net zo erg in de weer met de gefabriceerde ‘bewijzen’ omtrent Iraq. Beide omringt met bergen propaganda. De BBC heb ik sinds de Koude Oorlog nooit een onafhankelijke zender gevonden. Berichtgeving over het bezette Noord-Ierland, de Sovjet Unie, Iraq, Pakistan is in mijn ogen altijd zwaar gekleurd geweest.

 10. Ximaar zegt:

  Jan was ik dus, mijn PC had last van een cookie van gisteren.

 11. pietjepak zegt:

  De BBC heb ik sinds de Koude Oorlog nooit een onafhankelijke zender gevonden. Berichtgeving over het bezette Noord-Ierland, de Sovjet Unie, Iraq, Pakistan is in mijn ogen altijd zwaar gekleurd geweest.

  Mijn idee is dat onafhankelijke zenders niet bestaan.
  Om een een beetje objectief oordeel te krijgen moet je ‘nieuws’ uit allerlei hoeken en gaten met elkaar vergelijken.
  Daarbij zijn een satellietontvanger en talenkennis onontbeerlijk.
  Belgisch nieuws is het meest objectief, is mijn idee.
  De Falkland oorlog, Thatcher liet de Belgrano tot zinken brengen, ons voormalig vliegdekschip, aantal doden daarvan alleen al tegen de 2000, als ik het me allemaal goed herinner.
  Maar verder deed Thatcher niet veel anders dan de VS en Frankrijk nog doen.
  Een kaartje van de Afrikaanse landen die alleen bestaan dank zij Franse steun is onthutsend.
  Vanmorgen op Al Jazeera.

 12. King Billy zegt:

  Geo-Politiek gaat hard tegen hard, veelal onder valse voorwendselen, niets wordt geschuwd. Ook Nederland doet mee. Overal ter wereld.

Schrijf hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s