Boodschapjes doen met je verstand op nul: worteltjes

Salmonella in zalm, koe die paard is, Ehec-hamburgers, bio-eieren uit de legbatterij.
Ik ben zo vrij om te denken dat het nieuws dat tot ons komt over bedrog met voedsel maar een topje van de ijselijke ijsberg vormt.
Was werken bij een bank net iets geworden wat je niet meer zo graag wou bekennen op een feestje, werken in de voedselindustrie is het nieuwste no-no-no.
Caissière, vakkenvuller, bedrijfsleider van een supermarkt, dat is nog eerzaam werk.
Maar de lagen erboven… om te zwijgen van de konkelende top: de reclameverzinners, marketeers, groothandelaars, im- en exporteurs, de landbouwgif- en E-nummermakers en
-verkopers, de boardrooms en aandeelhouders (inclusief Trix & co, God beware de ziel van ons nieuwe koningspaar op hun handelsreizen) en last but not least de EU die de mazen der wet zo groot laat zijn als vliegvelden.

Wantrouwen moet het antwoord van de consument worden.
Diep, gerechtvaardigd en gezond wantrouwen. Als zelfbescherming en protest.

Mijn advies is: koop nooit meer voedsel dat je niet volkomen herkent.
Een erwt is een erwt, een vis een vis, en spaghetti 100 % tarwe.
Maar weet jij wat er in een saucijs zit, in bolognese-saus, in een zak erwtensoep?
Zelf koop ik nooit kant-en-klaar. Niks aan plastic-maaltijden, -vlaatjes & -papjes, bliksoepen, worsten(broodjes), vleesprut en -ballenburgers, frisdranken, koek, snoep, noem de hele ruk van nep maar op.
Lange lanen in de supermarkt mag ik overslaan, met hun flitsende verpakkingen en verleidelijk bedoelde maar valser dan valse gejoel.
En toch ik eet altijd enorm lekker, en zonder uren in de keuken te staan.

Onthoud dit gore oude spreekwoord maar:
of je nou worst eet of een weduwvrouw trouwt, je weet nooit wat erin is gedouwd.
Dateert natuurlijk uit die seksistische tijd dat vrouwen moesten zwijgen en mannen het hoogste vaak ziekste woord voerden (1 Cor. 14:34-35 en 1 Tim. 2:11-12) en verdient vanzelf de toevoeging: welke man je ook trouwt, je weet nooit in welke syfilitische bende hij zijn worst heeft gedouwd, met die welig tierende vrouwenhandel, hoeren- en porno-industrie die onze ‘beschaafde’ wereld acceptabel acht.

Onthoud in elk geval dit deel: je weet nooit wat erin is gedouwd, als je voedsel koopt dat gemengd of bewerkt is door de geldbeluste bedriegers van de voedselindustrie.

Dit blog gaat verder simpel over penen en worteltjes.
Oranje groente, zo uit de grond getrokken. Kan niks mis mee zijn. Zou je denken.
Dan ken je de linke voedselindustrie toch niet.
Bedrog is het niet echt wat ze met wortelen plegen. Meer sluwheid. En dat mag van de wet.
Ja, dat is juist de vitaliteit van de vrije markt der Ruttes, de ondernemingsmentaliteit aan wie de Samsoms zich verkocht hebben. Groei groei groei! Verkopen en kopen kopen kopen!

Mijn vraag aan de lezer is: betaal je liever 69 cent voor een kilo peen dan € 8.95?
(Een kilo biologische peen heb je voor € 1.09.)
De iets zoetere bossen kleine wortels kosten rond de 3 of 4 euro de kilo. Maar wat mij betreft is dat verspild geld. Ordinaire winterpeen van 69 cent kan superlekker klaar worden gemaakt. Zie mijn recept onderaan dit blog.

Ik ga deze keer geen prijzen van afzonderlijke supermarkten noteren.
Kijk zelf maar naar de etiketten als je winkelt, en reken een beetje.
Je bent toch naar school geweest? Nou dan

SAM_0521

Geschrapte worteltjes in een zakje trof ik aan tussen de € 1.98 en € 3.96 de kilo,
soms in drie variaties in één winkel (smaakverschil zero) maar per kilo wel twee euro duurder of goedkoper.

Heten ze Parijse of miniworteltjes, wortelknikkertjes, of -rondjes, dan ritselt de misselijke makende middenstand (met name Albert Heijn) makkelijk tot  € 5.63 per kilo uit je zak.

Maar peen kan nóg duurder verkocht worden, dacht Appie -let op de kleintjes-
en raspt voor € 7.93 de kilo een peen à la Julienne voor je, in lucifergrote stukjes
(wat elke keukenmachine thuis in een paar seconden kan).

Heet de handel snoep- of snackworteltjes dan betaal je zelfs wel € 8.27 de kilo. Als je zo imbeciel bent om erin te trappen dus.

Hier een leuk recept voor winterpeen van slechts 0,69 cent de kilo.
Snel, makkelijk, smakelijk en heeeel aantrekkelijk om op tafel te zetten.
Ook leuk voor kinderen om mee te knutselen.
Schrap een dikke peen. Snijd overlangs een paar groefjes uit, en hak in stukjes.

Sauteer in een braadpan (snel bakken zonder bruin laten worden, dan even sudderen). Lekker!!! En de kinderen smullen, en je sjieke gasten ook. Voor 15 cent per portie.

SAM_0616

Ziet er lekker fris uit toch?!

SAM_0617

Wat mij betreft is iedereen gestoord die de Albert Heijnen spekt door plastic zakjes met snack- en snoepworteltjes te kopen die tien keer over de kop zijn gegaan alleen omdat windhandelbaas ze geschrapt in een zakkie gedaan heeft. Gekke Henkie zijn jullie.

Advertenties

Over Selma

Maarten Lutherschool 1958
Dit bericht werd geplaatst in Bedrog door de Voedselindustrie en andere fabrikanten, Lekker eten!, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

33 reacties op Boodschapjes doen met je verstand op nul: worteltjes

  1. Mnemosyne zegt:

    In Griekenland gegeten als snack bij een drankje, dun gesneden plakjes wortel, beetje citroen, olie en zout. Smaakt in Nederland trouwens ook goed.

  2. King Billy zegt:

    Een wijs advies: wantrouwen. Niet alleen jegens voedsel overigens. Zelfs ‘onze’ hoogste rechtsbeschermer dingde daar op af, toen hij Von Bismarck in de Tweede Kamer citeerde en zei, “Hoe minder men weet hoe wetten en worsten in elkaar worden gedraaid, des te rustiger slaapt men.”

  3. King Billy zegt:

    ‘dong daar op af’. Teveel dingen aan m’n hoofd.

  4. Mark zegt:

    winterpenen zijn inderdaad geweldig. Ik stop ze overal in…
    in de chili-con-paardenvlees, in de pasta bolognese (met paardengehakt) en in het hoofd van de sneeuwpop 😉
    winterpeen kun je ook heel lekker smoren in een sausje van water, mosterd, honing en tijm. Mijn favoriet.
    Maar ik ben wel een gekke Henkie hoor. Weet je wel hoeveel tijd dat schrapen van al die kleine kutworteltjes kost? 🙂

  5. Selma zegt:

    Mark,
    je zit me te jennen, maar je snapt de essentie:
    peen is overal inzetbaar, net als ui, Als basis voor zowat elke soep of saus.
    Leerden alle mensen dit maar als kind, op school.

  6. Selma zegt:

    Mark,
    nog even dit: wilt u het woordje ‘kut’ niet meer negatief gebruiken?
    https://selmasalo.wordpress.com/2010/09/28/kut-is-lekker-lul-zak-klote-trouwens-ook/

  7. Selma zegt:

    Mnemosyne,
    mmmmmm…!

  8. Selma zegt:

    Bea Amse,
    kom je een keer eten?

  9. Selma zegt:

    King Billy,
    gek hè, dat wantrouwen. Dat dat zo hoognodig moet zijn.
    Heb het aan moeten leren. Als lief zoet vroom christenmeisje werd me een halve eeuw terug ingepeperd dat ik 1 en al zonde was, al bleek ik achteraf zo braaf als een popje van hout.
    Altijd die christelijke zelfbeschuldiging. Terwijl intussen de schoften van de wereld hun gang gingen en gaan.

  10. Letterzetter zegt:

    🙂 Geweldig lekker, die winterpeen. Het is echt bij de wilde beesten af, zoals je door onze middenstanders bij de neus wordt genomen. Maar ze zijn ook sluw in ander opzicht: alleen maar voorverpakte groenten en geen verse identieke waar in de schappen. In het dorp waar ik woon is maar één supermarkt(je), een andere op 8 kilometer. Soms moet je dan wat, maar het is met pijn in het hart…

  11. Mark zegt:

    ik was je aan het jennen, maar ik ben het wel met je eens hoor. Ik spotte ook met mezelf, want ik koop die dure zakjes uit luiheid, bij volle verstand…

  12. Mark zegt:

    ik gebruik overigens heel ge-emancipeerd het l- en het k-woordje ongeveer even vaak en even negatief. Maar ik zal me hier voortaan inhouden.

  13. Aad Verbaast zegt:

    Je hebt helemaal gelijk natuurlijk. Maar ik moet ook bekennen dat ik een dankbare prooi ben voor die oplichters omdat mijn ingeboren luie genen zo vaak een direct lijntje hebben naar boven (het hoofd) om mijn verstand uit te schakelen.
    Familiekwaal. Het familiemotto is al sinds jaar en dag: ZMM.
    Wat Zo Makkelijk Mogelijk betekent.. Tja, daar ga je dan.

  14. Selma zegt:

    King Billy,
    die Bismarck had in elk geval verstand van worst.
    Toen ik begin 20 was, werkte ik op een kantoor met uitzicht op de binnenplaats van een leverworstfabriek. Daar kwamen ’s morgens de open karren met opgestapelde lillende gele, witte en roze blubber, organen en vellen binnenrijden, en ’s avonds gingen de glimmende bruine geurige worsten de voordeur uit.
    Heb noooit meer worst gegeten.

  15. Selma zegt:

    Letterzetter,
    dat van alleen maar voorverpakte groenten en geen verse identieke waar in de schappen, dat heb ik zelf nog nooit gezien. Alleen boerenkool wordt niet meer per struik verkocht, maar die is in de moestuin van de sociale werkplaats te koop.
    Vier vliegen in 1 klap: rechtstreeks van de producent, die er fijne werkgelegenheid en inkomsten aan heeft, plus: de groente is onbewerkt en onbespoten.
    Heb jij geen boeren en tuinders in de buurt?
    En anders een verzoek indienen bij je supermarkt(je), of ze een en ander willen gaan verkopen. Ooit bestond er een spreekwoord dat wilde dat de klant koning is.
    Misschien werkt dat nog wel op dorpen 😉
    En 8 (16) kilometer fietsen, dat is toch lekker?

  16. Selma zegt:

    Mark,
    luiheid kan niet genoeg toegeluicht worden in deze opgefokte tijd waarin iedereen moet scoren, targets halen, succes hebben, naar de sportschool of de chirurg moet voor het ideale lichaam, marathons lopen, de ideale man, vrouw, vader, moeder, minna(a)r(es) zijn. Hijg hijg hijg.

    Maar het geheim van koken is dat het ontspant. Het is dé hobby voor luie mensen.
    Een beetje boontjes afhalen, aardappels schillen, worteltjes schrappen met je verstand op oneindig… het is gewoon Zen hoor. Terwijl je net doet of je bezig bent.

  17. brenazet zegt:

    Ze schijnen die mini worteltjes uit grotere (minder mooie) wortels te snijden en omdat er geen schil meer om zit en om verkleuring tegen te gaan worden ze in een bad met chloor gelegd! Op facebook gelezen, weet de bron niet meer.

  18. Selma zegt:

    Aad Verbaast,
    zie mijn ode aan de luiheid hierboven.
    Tom Hodgkinson schreef daar ooit een hilarisch boek over.

    Ik zal je niet veroordelen als je je voedt met dure zakjes. Het kan.
    Misschien zwem je wel in het geld, en maakt het je niets uit dat je ZZM meebetaalt aan de whirlpools van AH’s aandeelhouders.
    Zelf steek ik liever het geld dat ik overhoud door nadenkend in te kopen in een eigen whirlpool.

  19. brenazet zegt:

    http://www.snopes.com/food/tainted/carrots.asp
    hier iets gevonden over dat verhaal van babycarrots and chlorine

  20. Selma zegt:

    Mariken,
    de langwerpige mini-worteltjes zijn vaak wel grotere, lelijke wortels geweest, die getumbeld zijn, maar de zogeheten Parijse, die knikkerworteltjes worden zo gekweekt, dat is een bepaald ras.

    Dat wassen in chloorwater kwam bij mij op facebook ook langs, maar dat blijkt in Nederland en Frankrijk gelukkig nog verboden! Alleen moet je wel opletten met geïmporteerde zakjes.
    Hier wordt zuurstofarme lucht in de zakjes gedaan, of zoiets.

    Ik ben er even op gaan googelen, op dat chloorwater (even naar beneden scrollen):
    http://www.warenwelenwee.nl/agf_schadelijk.html

  21. Goed verhaal. Het recept ziet er prima uit. Ik ga het binnenkort eens uitproberen, dit gaat niet gelijk lukken, want er loopt een aantal worteleters rond bij ons in huis. De wortels zijn vaak al op, voordat we gaan koken. Snoep zullen ze niet zo pakken, wortels, tomaten en komkommers gaan er in grote aantallen doorheen. Heerlijk.

  22. rikus zegt:

    Onze grote zorg zou moeten zijn: Is er in Nederland nog wel 1 toezichthouder betrouwbaar?

  23. Dwarsbongel zegt:

    Mijn specialisme wordt geacht te zijn: hutspot – winterpeen, ui en aardappel dus. Eigen recept jus er overheen en (familietraditie) Gelderse rookworst…
    Op Instigatie van mijn lief gekookt met zeezout, dat ze beter vindt – ondanks alle vuiligheid die in de zee zwalkt en dus ook in zeezout terechtkomt.
    Maar over alle rare stofjes gesproken: vanmorgen werd bij een voorlichtingsbijeenkomst over voeding, waar naast aanbevelingen ook gewaarschuwd werd voor allerlei beklagenswaardigs, nog even iets anders aangeroerd.
    Doordat bijna alle vruchtbare vrouwen de anticonceptiepil gebruiken, komen de reststoffen daarvan via de urine in het afvalwater terecht. Zuiveringsinstallaties kunnen die stoffen niet verwijderen, zodat ze weer in het drinkwater terechtkomen. Gevolg: de mannen “vervrouwelijken”…
    Moet Paulus straks zijn brieven aan de Corinthiërs en aan Timotheüs nog herschrijven!

  24. Lehti zegt:

    peen is overal inzetbaar….
    Moest ik toch wel even breeduit lachen toen ik dit bij je reacties las. Ok, ik geef het toe. een dirty mind (and a joy for ever). Maar verder is al dat gelieg en bedrieg toch niks nieuws?

    En nu de knuppel in het hoenderhok: De voedselveiligheid is volgens mij nog nooit zo groot geweest. En het vertrouwen dus ook. Vertrouwen in het algemeen is enorm. Ik zie niet vaak meer dat mensen hun bonnen na het afrekenen napluizen. Ik vind dat fijn, een beetje vertrouwen in de mens. Wel jammer als je dan belazerd word, maar in het geval van die peen kan ik daar toch niet wakker van liggen. Beter een peen van acht euro aan je kind voeren, dan chips of winegums, toch? Sommige mensen hebben nu eenmaal geld te veel. Blijft dat tenminste rollen. Chloor, tja, da’s minder. Maar toen ik zelf worteltjes rooide in de polder, werden die keurig met water gewassen. Weet je Selma, veel biologische kool die daar van het land kwam, werd gewoon als reguliere kool verkocht. Soms word je dus ook op een positieve manier belazerd. 😉

    Eigenlijk ben ik het met je eens hoor, maar dat het nu zo prominent in het nieuws komt, lijkt me alleen maar goed. Op het jeugdjournaal (waar niet alleen thuis, maar ook morgen op school heel veel Nederlandse kinderen naar kijken) was er vanavond een erg lang item over. Inclusief aan elkaar geknipte en geplakte stukjes Sacha de Boer. Een paar dagen ervoor over het aanprijzen van ongezond voedsel aan kinderen terwijl het gezond zou zijn (kinderen die hardop ingrediënten voorlezen). Beetje gezond wantrouwen is niet verkeerd. Af en toe moet het dan wel even flink fout gaan.

    De paardenslager te Groningen schijnt momenteel trouwens gouden zaken te doen. Toch fijn voor zo’n ambachtsman.

  25. Johan zegt:

    En het voordeel is ook dat je peen/wortel iedere dag kunt eten zonder schade voor de gezondheid.

  26. platoonline zegt:

    Al wie kijkt naar de kiloprijs en de bewerkte produkten vergelijkt met de onbewerkte, kan maar tot één conclusie komen: driekwart van de spullen in de super kan blijven waar het is. Gewoon zoveel mogelijk onbewerkte spullen kopen. Dan heb je ook geel last van vervelende ingrediënten, transvetten en andere troep. Leef simpel en blijf gezond.

  27. Selma zegt:

    Marijn Krijger,
    klinkt goed, hoe jullie kinderen eten. Het is ook niet zo moeilijk om kinderen aan de groente te krijgen, heel makkelijk zelfs.

    Mijn kinderen hebben bijvoorbeeld, tot ze naar de kleuterschool gingen, nooit 1 snoepje gegeten. En tegen die tijd zat het er goed in, dat een handje geblancheerde sperziebonen of een bakje gesauteerde spruitjes de lekkerste snackhapjes waren.

    Want er is veel meer dan wat nu ‘snoep’-tomaatjes, -worteltjes, -komkommertjes heet in wegwerpplastic.
    Komkommers horen trouwens tot de gifhoudendste groentes, zie:
    http://www.weetwatjeeet.nl/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=4

  28. Selma zegt:

    Rikus,
    wantrouwen is en blijft helaas gerechtvaardigd, alleen al omdat het toezicht op de Warenwet onder Economische Zaken valt (en niet onder Gezondheidszorg!)

  29. Selma zegt:

    Dwarsbongel,
    klinkt goed, maar kan nog lekkerder, en dan heb je geen (vlees) jus nodig:
    Braad in een dikke braadpan de grof gesneden uien & peen snel en heet
    in een lekkere olie tot ze hier en daar een beetje lichtbruin zijn.
    Dan wat zout en peper erbij, 1 of 2 kopjes water, en de in stukken gesneden aardappelen.
    Aan de kook brengen, vuur zacht, met deksel erop tien minuten sudderen,
    vuur uit en nog tien minuten nagaren.
    Dat braden maakt hutspot zo lekker dat jus overbodig is.
    Ook boerenkool en zuurkool begin ik zo steevast met uien.

    Alle zout is feitelijk zeezout (ook dat zout uit mijnen).
    Maar verschillen in smaak zijn er beslist.
    Dit is een leuke site van iemand die zout uit de hele wereld importeert:
    http://www.salsamentum.nl/categories/%252d-ZOUTSOORTEN%3A/

    Dat verhaal over oestrogenen in drinkwater zingt al een tijd rond.
    Kan geen kwaad toch, als het testosteron een beetje af zou nemen?
    Minder oorlog, minder doodschopperij, minder verkrachting…

  30. Selma zegt:

    Lehti,
    peen kan inderdaad niet genoeg geprezen worden,
    antwoord ik beschaafd, haha.
    Gelieg en bedrieg is zo oud als de mensheid, maar mensen worden de laatste jaren in slaap gesust en tot in hun dromen overstroomd door psychologisch gemanipuleerde reclames over hoe heerlijk, mooi, nodig, begeerlijk etc. al die gekleurde nonsensbende is die erin gestampt moet worden om hun portemonnee te legen.
    Dat is nooit eerder zo en op zo grote schaal vertoond.
    Een halve eeuw terug konden kinderen nog melkkoeien in de wei zien, eitjes uit het leghok halen, appels rapen, kool in de moestuin snijden.
    Nu zit alles in glimmende zakken en pakken met valse teksten.

    Waar jij de kennis vandaan haalt om te beweren dat “de voedselveiligheid nog nooit zo groot is geweest” zou ik wel willen weten (onderzoek, statistieken).
    Ik waag dat sterk te betwijfelen.
    En als er “dus” en “enorm” vertrouwen is, dan is dat niets dan een ander woord voor onwetendheid, naïveteit, grote hiaten in opvoeding en voorlichting,
    en voor immens misleidingssucces van de steeds machtiger en rijker wordende voedselmultinationals.

    Ik lig ook niet wakker van de wortelprijzen. Het maakt me eenvoudig aan het lachen, die slimmigheidjes van de middenstand, en de luie sukkels die zich laten bestelen.
    Peen is maar een voorbeeld.
    Ik kan elk willekeurig artikel in een winkel pakken en zo’n verhaal schrijven.

    En: positief belazerd worden. Schattig. Dat was paard voor koe verkopen feitelijk ook een beetje. Maar ik vrees dat ‘gewoon’ belazeren oneindig veel meer voorkomt dan we durven te vermoeden. Ik blijf er in elk geval over schrijven. Het is nuttige informatie, en het helpt de bewustwording wel een beetje:
    mijn voedselblogs voeren de top 10 van m’n stats aan.
    Ben dus ook heel blij als het goed fout gaat met de voedselreuzen.

  31. Selma zegt:

    Johan,
    zo zit dat. En er zou wel een kookboek van 100 pagina’s geschreven kunnen worden over alle voordelen en mogelijkheden van peen.

  32. Selma zegt:

    Platoonline,
    kan alleen maar zeggen: insgelijks.
    Maar die kennis is in twee generaties vergeten geraakt lijkt wel. Elke school zou warenkennis en kookles moeten gaan geven om het weer goed te krijgen (wat we vroeger gewoon thuis en in de buurt leerden).

Schrijf hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s