Met geld strooien tegen gladheid

Het KNMI heeft het zelf gezegd: pas op voor gladheid de komende dagen. Oei…!
Gelukkig kunnen we zoals altijd op de middenstand rekenen, die immers immer bezorgd is om ons welzijn, en zo goed is emmers en balen strooizout recht naast de kassa te plaatsen.

Even twee domme vraagjes: wat is strooizout? En is dat iets anders dan keukenzout?
Antwoord: het is beide natriumchloride, met een beetje antiklontermiddel, meestal E535.
Soms zit er in commercieel strooizout (iets van) het minder eetbare calciumchloride,
maar Rijkswaterstaat gebruikt op alle wegen gewoon het zout van de keuken, NaCl.

Keukenzout, kost 22 cent de kilo. Het ingrediëntenlijstje op de verpakking bezorgt me een vrolijk moment: nul kilojoules, nul eiwit, nul vet, nul koolhydraten.
Fijn om te weten, daar kunnen we dus ladingen van eten zonder dik te worden!?*

SAM_0454

Hè? Kost een kilo zout maar 22 cent? Echt zo weinig?
Dat kan beter, dachten de neringdoenden.
Weet je wat? Als het glad wordt, dan gaan we het strooizout noemen.
In dezelfde winkel die een kilo keukenzout voor 22 cent verkoopt, liggen dus opvallende stapels strooizout voor 40 cent de kilo (in de ‘aanbieding’).

SAM_0313Hè? Kost een kilo zout maar 40 cent? Echt zo weinig?
Dat kan beter, dachten de iets gladdere neringdoenden, oftewel de echte gladjanussen.
Weet je wat? We stoppen dat goedkope zout in een modern vormgegeven vetplastic zak met tuitje, kletsen er wat bij als “makkelijk strooibaar door extra fijne korrel”.
en… maken dan zonder blikken of blozen 5 euro voor 2,5 kilo zout.
Echt Hema, haha: in de supermarkt kan de klant voor dat bedrag bijna 23 kilo zout kopen.

SAM_0403Extra duur wordt deze Hemawindhandel door teksten op de verpakking als ‘zuinig in gebruik’. Geadviseerd wordt namelijk om 100 gram per vierkante meter te strooien, in meerdere lagen. Terwijl Rijkswaterstaat 30 gram voor dezelfde oppervlakte adviseert.

Het kan overigens nog duurder dan bij de Hema: o.a. Halfords verkoopt plastic potten van het merk Ezi-melt, voor 2,50 de kilo. Hieronder te zien in dat groene kratje.

SAM_0453Groen kratje dus. Want dan krijg je wel zeezout!
In plaats van steenzout (feitelijk ook zeezout), dus praat de firma je aan dat je met hun dikke plastic pot goed voor het milieu bezig bent. Groen! Doen toch!?
Het geld ligt op straat. Als je het strooit dan.

*Ik heb me ook enorm vermaakt met de waarschuwingen op verpakkingen van strooizout dat qua ingrediënten exact gelijk is aan keukenzout, zoals:
“In geval van inslikken onmiddellijk een arts waarschuwen”…

SAM_0405

Advertenties

Over Selma

Maarten Lutherschool 1958
Dit bericht werd geplaatst in Bedrog door de Voedselindustrie en andere fabrikanten, Lekker eten!, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

25 reacties op Met geld strooien tegen gladheid

  1. knutselsmurf zegt:

    ???
    Ik koop het regelmatig in de buurtsuper, zakjes van een kilo, om mijn voeten in te baden. Ik dacht dat dat strooizout in grote zakken veel voordeliger was.
    Jozo heeft ook iets bedacht om je portomonnee nog wat beter leeg te knijpen. Ze verkochten hun ongezonde smaakversterker eerst in bussen van 1 kilo, waar je drie maanden mee deed. Nu hebben ze een nieuwe hippe bus met een taille, en daar zit nog maar 600 gram in.

  2. Bart zegt:

    Het was mij ook al opgevallen, dat strooizout veel duurder was, per kilo.
    En dan doen ze nét of het juist heel voordelig is, de oplichters, haha!

  3. Bastamater zegt:

    En het lúkt ze. Ik kan een zekere bewondering voor zoveel winstgevend cynisme niet onderdrukken. Zo loop ik al zeker twaalf jaar rond met de (toenmalige) reclamekreet “Nieuw! Vloeibare bouillon!” rondzoemend in een verder blijkbaar leeg stukje brein. Nee, echt, dat riepen ze. En dan ging het om een bouillonblokje waar ze alvast een liter water bij hadden gedaan en in een pak gestopt, waardoor het goedje van, zeg, een dubbeltje ineens 2,50 ging kosten. Bril-jant.

  4. Blewbird zegt:

    Ons woord salaris komt van zout (sel en zo). Zo slaat het zout er wel een deuk in. Is strooizout niet grofkorreliger dan keukenzout? Weer een prachtreportage!

  5. Stefania zegt:

    Geweldige observatie, die mij gelukkig niet raakt. Groet vanuit een zonnig Malaga. Ben je al in Barcelona geweest?

  6. Aad Verbaast zegt:

    Werden heel heel vroeger soldaten niet met zout betaald? Die konden dan niet wachten op een strenge vorst zeker. Direct opslag!

  7. Mooie analyse. De keuringsdienst van waarde heeft ook eens een item gemaakt over oerzout. De verpakking, de beschikbaarheid en de grote vraag drijven de prijs op.

    Een interessant boek hierover is van Seth Godin, All marketers are liars (wat hij in de introductie alweer veranderd naar Marketeers zijn verhalenvertellers). In dit boek wordt uitgelegd dat we liever wijn drinken uit dure glazen dan uit plastic, en waarom een Porsche Cayenne veel wordt verkocht terwijl de VW Touareg eigenlijk dezelfde auto is voor de helft van de Cayenne.

  8. svara zegt:

    mooi blog weer

  9. swithaRo zegt:

    Zo zout heb ik het nog nooit gegeten 😉 Fijne info.

  10. timmerark zegt:

    Opzouten, die oplichters.

  11. goodknight zegt:

    …dat is als zout op een open wond…
    …maar je kan niet op alle slakken zout strooien…
    …ik neem het maar met een korreltje zout…

  12. Selma zegt:

    Knutselsmurf,
    gewoonlijk zijn grote verpakkingen voordeliger dan kleine (want minder werk voor de handelaar),
    maar de sluwere fantast maakt zout tot ‘life style’ dingetje, en dan doen de kleine ‘exclusieve’ plastic potjes het juist, met mooie displays, kirrende reclames, knusse sneeuwfilmpjes.
    Wat een voor-de-gekhouderij. Met name die Ezi-melt (hoe verzin je zo’n naam).
    En de sukkels van consumenten trappen erin.

    Tja, bij Jozo denken ze: wat zij kunnen, kunnen wij ook.

  13. Selma zegt:

    Bart,
    het is allemaal spel.
    Als je weet dat je per definitie met valsspelers te maken hebt,
    wordt het vermakelijk.

  14. Selma zegt:

    Bastamater,
    bewondering is voor mij niet het juiste woord. Verbazing wel, dat zo ongeveer èlk ding dat (of dienst die) verkocht wordt, barst van leugens en bedrog.
    Het is dat ik het zo triest vind dat zoveel onwetende, onschuldige of gewoon domme consumenten er steeds maar weer intuinen, anders zou ik elke dag omvallen van het lachen.
    Echt, ik kan geen tekst op pak, fles of zak in de supermarkt lezen of zie ik een paar stiekemigheidjes en bedriegerijen staan.
    Reclamekreten die jaren blijven hangen, zeg mij wat. Zelfs al bestaat het hele product niet meer! Ik heb er series van in m’n hoofd. Sommige wel 40 jaar oud (“Geef mij maar een Kodak kado, Kodak kado, Kodak kado…” en zo).
    Maar ik heb het tot een principe gemaakt juist niets te kopen waar doordringend reclame voor gemaakt wordt.
    De lekkerste bouillon maak je trouwens zelf. Goedkoop, snel en makkelijk.
    Maar dat wordt niet meer geleerd.
    Mensen kunnen nu niks meer zelf, alleen nog maar supermarktkarretjes volladen.

  15. Selma zegt:

    Blewbird,
    ja leuk dat je dat aandraagt: salaris is feitelijk de toelage om zout te kunnen kopen. http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/salaris
    Grappig dat zout kennelijk ooit zo kostbaar was (net als peper trouwens, vandaar: ‘peperduur’) terwijl de zoute zee toch de hele wereld omspoelt…

    Nee strooizout komt voor in net zoveel maten als keukenzout.
    De ene linkerd kraait dat zijn zout zooo fijn en zuiver is dat het extra makkelijk strooibaar is, de andere sluwerik bralt juist dat z’n kiezeldikke korrels zo allervoortreffelijkst werken.

  16. Selma zegt:

    Stefania,
    wat woon je toch heerlijk. Het is dat ik hier liefhebbende plichtjes heb…
    Barcelona is nog een weekje in afwachting van mijn komst 😉

  17. Selma zegt:

    Aad Verbaast,
    leuk, Blewbird schreef dat ook al, over het soldatensalaris (zie hierboven, en ook de etymologische verwijzing).

  18. Selma zegt:

    Marijn Krijger,
    ben vanzelf een groot fan van de Keuringsdienst van Waarde.
    Alle consumenten zouden hun eigen keuringsdienst van waarde moeten zijn!
    Want jij (ook) weet bij uitstek dat elke koper belazerd wordt waar hij bij staat.
    Jammer genoeg is een groot deel van de mensen de naam mens (‘denkend wezen’) niet waard, getuige hun koop-, vervuilings- en stemgedrag.

    Seth Godin (bizarre naam, is het geen pseudoniem?), ik ken hem niet, maar hij gaat op mijn ‘te lezen’ lijst.

  19. Selma zegt:

    Svara & swithaRo,
    dank je wel.

  20. Selma zegt:

    Timmerark,
    ze gaan niet vanzelf opzouten, de oplichters.
    Op alle scholen zou verplicht het vak Reclamebegrijpen gegeven moeten worden.

  21. Selma zegt:

    Goodknight,
    alle oubollige spreekwoordenboeken op een rijtje.
    Als je maar geen strooizout koopt.
    Tot eind jaren ’70 deed niemand aan zout strooien!
    Rijkswaterstraat veegde, en strooide zand.
    Veeg, schuif, of laat liggen.

  22. Bea Amse zegt:

    Je onderzoek naar zouten echt een heel leuk alternatief voor het droge Kassa.

  23. Het artikel wat u schrijft is niet geheel correct. Strooizout is in veel gevallen steenzout en is vaak minder schoon. Daarbij is het grootste verschil de korrelgrote. Keukenzout is namelijk te fijn om als strooizout te gebruiken. Strooizout van de juiste kwaliteit heeft een goede verdeling van korrelgrote. De kleine korrels hebben een directe werking en de groote korrels (0,5 mm) een langdurige werking. Wanneer u nog meer vragen heeft over strooizout, dan staan wij u graag te woord.

    Met vriendelijke groet,

    Team strooizout.nl
    http://www.strooizout.nl

  24. Selma zegt:

    Bea,
    dank je wel. Heeft Kassa ook over zout gesproken? Ben benieuwd.
    Jou kennende gebruik je geen zout maar veegt elke besneeuwde morgen keurig je stoepje schoon, zoals het vroeger behoorde…

  25. Selma zegt:

    Team Strooizout,
    dank jullie voor de reactie.
    Ik was al op jullie site geweest om te zien dat jullie kleinste verpakking strooizout (25 kilo) maar liefst 74 cent per kilo kost.

    Niet alleen strooizout, maar ook keukenzout (zoals Jozo) is in veel gevallen steenzout, dat sinds een eeuw in Boekelo uit de grond wordt gehaald (maar nu ook vaak uit Polen of zo geïmporteerd). Het is in elk geval allemaal van dezelfde chemische samenstelling, oud of jong zeezout: NaCl.

    Het merkwaardige vind ik dat strooizout zoals u zegt ‘vaak minder schoon’ is dan keukenzout, maar toch duurder dan dat gezuiverde eetbare zout van maar 22 cent de kilo.
    Dus niet zuiveren is duurder dan wel zuiveren!

    Wat het verschil in korrelgrootte betreft: het erg dure Hema-strooizout (zie boven) heeft exact dezelfde kleine korrel als keukenzout. Zij adverteren met “makkelijk strooibaar”.
    Maar als u meent dat grote korrels beter zijn: steenzout wordt in grote brokken gewonnen, dus er grote korrels van maken is makkelijker dan van die fijne kleine.
    Waarom is strooizout dan toch zoveel duurder?
    U geeft het antwoord niet.

Schrijf hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s