Gebraden houtsnipjes, ook à la russe

Het bereiden van houtsnippen. Ik was er speciaal voor naar De Wereld Draait Door gaan kijken, en teleurstellend was het niet: Peter R. de Vries die een schedeltje uitkluift.
Een scène, pikant genoeg om een foto van het tv-scherm te nemen

Niet aan gedacht, maar het was eigenlijk wel te verwachten: dat houtsnippen jagen en braden woede op zou roepen. Waar ik wèl meteen aan dacht, toen ik die Kranenborg en Terheule zo creatief met de snavels van de snipjes zag frutselen, was dit boekfragment:

“…bij buitengewone gelegenheden, zoals op verjaardagen, naamdagen of verlovingen, gaan de koks van ouderwetse landheren over tot het bereiden van de langgesnavelde vogels en in de ijver, waarmee iedere Rus bezield wordt, wanneer hij niet precies weet, hoe hij doen moet, bedenken ze een zo kunstige manier van klaarmaken, dat de gasten de opgediende schotels meestal nieuwsgierig en aandachtig bekijken,
doch er maar niet toe kunnen besluiten om ervan te proeven.”

(Dat laatste gold dan Claudia de Breij, maar niet de smikkelende Matthijs van Nieuwkerk)

Het fragment komt uit de Jagersverhalen van Toergenjew, wat mij betreft een van de heerlijkste Russische schrijvers van de 19de eeuw.
Daarin vliegen de houtsnippen je om de oren, dat wil zeggen dat ze dood uit lucht vallen, naast korhoenders, fazanten, patrijzen, kwartels, rallen, eenden enzovoort, en loopt de jager rond met een weitas zó vol dat die hem “onbarmhartig in de schouder” snijdt.

Zijn natuurbeschrijvingen zijn ongeëvenaard.
De wouden geuren, de luchten zijn koel en schoongewaaid, of zoel en rozerood, vol zwermen en zwermen vogels, zoals leeuweriken die met honderden tegelijk zingend omhoog stijgen. Het landschap is zo weids en eenzaam dat de jager er gemakkelijk een paar dagen volkomen verdwaald raakt, drinkend uit beekjes, uitgeput slapend in het bos.

In zo’n wereld gaat Toergenjew op tjága: tegen zonsondergang zoekt hij met hond, geweer en metgezel het bos op, waar het langzaam donkerder wordt, de sterren verschijnen, de roodstaartjes en spechten hun laatste geluidjes maken, en de wielewaal weemoedig roept.

“Je hart staat stil van verwachting, en plotseling – maar alleen jagers begrijpen me – plotseling klinkt in de diepe stilte een eigenaardig geklok en geruis, je hoort de regelmatige slag van krachtige vleugels – en de houtsnip, met zijn sierlijke, gebogen snavel, komt statig aangevlogen vanachter een donkere berk, je schot tegemoet.”

Maar het is niet anders: die tijd is voorbij. In tegenstelling tot de Russische schrijver van 170 jaar geleden wonen wij opeengeperst in steenblokken, massaal gekluisterd aan de televisie, en als die toont dat er een enkel diertje gekookt wordt,
dan breekt de verontwaardiging los. En zo hoort het ook.

Honderdduizenden dieren worden er per dag tussen Hollandse kiezen vermalen,
maar dat betreft dan doodgewone kippetjes (die gewoonlijk met miljoenen tegelijk mishandeld worden zonder dat er veel hanen naar kraaien).
Het schandelijke van DWDD was dus dat het bijzóndere vogels betrof.
Bijzonder betekent in Nederland alleen maar dat ze zeldzaam zijn, verder niks bijzonders.
En dieren worden zeldzaam omdat er veel teveel mensen zijn, die hun leefgebied inpikken, vervuilen, asfalteren en van herrie en steeds meer van dezelfde rotzooi voorzien.
Misschien is het een idee om eens mensen te gaan koken?

Voor wie evenwel zelf op houtsnippen zou willen jagen, dat kan.
Er worden jachtreizen georganiseerd naar bijvoorbeeld Letland, à 120 euro per dag, inclusief de ‘houtsniptrofeeën’, oftewel de geschoten vogels, die de jager houden mag. Reken maar dat er heel wat Hollandse mannekes afreizen. Fijn pief paf poef doen.

Advertenties

Over Selma

Maarten Lutherschool 1958
Dit bericht werd geplaatst in Dode dieren, Lekker eten!, Rusland, Uncategorized, Vogels en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

26 reacties op Gebraden houtsnipjes, ook à la russe

 1. Letterzetter zegt:

  Ik heb de tv resoluut uitgedaan. Onsmakelijk, vulgair, hautain, beschamend.
  Ben absoluut geen wild-eter, ooit eens ree-rug en later een struisvogelbiefstuk gegeten, maar dat was meer per ongeluk dan met de opzet eens wild gaan eten.
  Gevogelte (uitgezonderd kip) eet ik niet. Kip is de biologische kip (voor wat dat waard is…).
  Vis wel, schelpdieren en ongewervelden weer niet.
  Koe, varken, lam, dat is het wel.

  Even een citaat:
  “Je hart staat stil van verwachting, en plotseling – maar alleen slagers begrijpen me – plotseling klinkt in het luide lawaai een eigenaardig loeien en gestamp, je hoort de regelmatige stap van krachtige poten – en de koe, met zijn sierlijke, goeiige ogen, komt statig aangelopen vanachter een donkere paal, je schietmasker tegemoet.”

  Eet smakelijk.

 2. dickblogt zegt:

  Als iedereen zijn eigen kippetje de nek om moest draaien en plukken, zouden er inderdaad meer veggies zijn denk ik. Als de recessie nog wat aanscherpt strikken we zelf weer konijnen…. Jamie O. had met dezelfde actie vast minder weerstand opgeroepen.

 3. Th Balvers zegt:

  Je blog boeit des te meer nu ik via het handboek van Wertsteyn over de RUssische Literatuur ben gekomen bij Toergenjev.

 4. Stefania zegt:

  Ben een groot voorstander van wild eten, i.t.t. Letterzetter. Heerlijk en het dier heeft ook nog eens een beter leven gehad, dan de meeste kippen. Maar om een beschermde diersoort op de TV als voedsel te bereiden vind ik wel een enorme faux pas.

  Er ja, het is natuurlijk heel naar dat een weitas zó vol is dat die hem “onbarmhartig in de schouder snijdt”. Net ook veel Russische jachtscenes gelezen in Ana Karenina.

 5. Aad Verbaast zegt:

  Ik zat met stijgende verbazing, wat al gauw omsloeg naar walging, dat schouwspel aan te kijken. Met name vanwege de kwajongens sfeer en de opgewonden verhalen over het stiekem binnenhalen van de buit. Volstrekt ongepast vind ik voor zo’n programma.

  En natuurlijk heb je gelijk dat de misstanden in de bio-industrie opgeteld allemaal veel groter zijn. Maar ja, daar hoor je ze niet over in dat programma. Dat laten ze over aan de Zembla’s en Tegenlicht-achtige programma’s. Die dan vervolgens onder druk staan om maar te verdwijnen vanwege het gebrek aan kijkcijfers.
  Wat een bende!

 6. king billy zegt:

  Abjecte verdorvenheid.

  Betwijfel of dit DWDD haalt: Zowiezo Nederlandse pers en publieke media.
  Dierenmishandeling t.b.v. ‘The Hobbit’ films.
  http://www.sueddeutsche.de/panorama/dreharbeiten-zu-peter-jacksons-der-hobbit-in-neuseeland-mindestens-tiere-an-filmset-gestorben-1.1527869
  =„Der Hobbit” ist eine Film-Trilogie, die auf dem Buch “Der kleine Hobbit” des britischen Schriftstellers John R. R. Tolkien beruht. Es ist die Vorgeschichte zu dem ebenfalls von Jackson verfilmten Roman “Der Herr der Ringe”. Der erste Teil der Produktion “Eine unerwartete Reise” soll am 28. November in Wellington gezeigt werden. In Deutschland kommt er am 13. Dezember in die Kinos. Tierschützer haben Protestaktionen am Rande der Premieren in Neuseeland, den USA und Großbritannien angekündigt.=

 7. luuk1945 zegt:

  Kijk zelden of nooit naar DWWD, dus dit ook niet gezien.
  Maar Toergenjev wel gelezen. deel je mening hierover.

 8. Joshua zegt:

  Ik heb het altijd in Woorden over “Opgenaaid Wild” met D W D D als Over Kill ed..

 9. Selma zegt:

  Letterzetter,
  je bevind je in het keurigste gezelschap van Nederland met je verontwaardiging.
  Moest toch grinniken om de kwalificaties ”onsmakelijk, vulgair, hautain, beschamend”.

  Even wat kanttekeningetjes: struisvogel is geen ‘wild’ (googel op ‘struisvogelfarm’. Hij is overigens ook niet kosjer). Wie struisvogel eet, kan op z’n boerenklompen aanvoelen dat er het een en ander mis is.

  Voorts: een boeiend keuzemenu toon je, wat het eten van dieren betreft.
  Geeft het eten van het ene dier van je lijst geen gewetenswroeging maar het andere wel? Ik zal er verder geen commentaar op geven, behalve dat het me weer liet grinniken.

  Je parafrase van mijn citaat gaat erg mank (de intelligente lezer mag zelf ontdekken waarom), wat misschien het gevolg is van ’t feit dat je alleen af en toe letters zet, maar geen literatuur leest?
  Daarom ook heb je de pointe van mijn blogje kennelijk niet begrepen.

 10. Selma zegt:

  Dick,
  in mijn jeugd (en de jouwe meen ik ook) was het omdraaien van kippennekjes heel gewoon, in schuurtjes achter menig huis. Ik herinner me ook de hazen die bij ons aan het afdak adellijk hingen te worden (zal daar eens een blog over schrijven ;-))
  Maar!! Toen waren er juist veel miner veggies dan nu.
  Rara hoe kan dat? De erwtensoep zat vol varkensoren en -poten, de halve koeien hingen open en bloot in de slagerijen, en voor de aardigheid lag er ook wel eens een varkenskop in de vitrine.
  Vegetarisme was toen voor de niet serieus te nemen enkeling, en het werd zelfs ongezond geacht om geen vlees te eten.
  O ja, Jamie Oliver pakt alles meer aan in de geest van de tijd.
  Die zou niet doen wat die oude koks deden.

 11. Selma zegt:

  Theo Balvers,
  fijn! Ik hoop dat je net zo van hem geniet als ik. Hij was de inspirator van de latere, veel bekendere en groter geachte schrijvers. Maar ik hou toch het meest van Toergenjew.

 12. Selma zegt:

  Stefania,
  dat is exact wat ik ook vind: áls ik vlees eet, laat het dan een dier zijn dat een prettig leven gehad heeft: een rendier in Finland, een scharrelkip in Afrika, een zelf gevangen vissie in Nederland.
  Het ‘wild’ dat momenteel voor afbraakprijzen in de supermarkten ligt, omdat het volk meent dat het ook wild moet eten (omdat het ook alle emolumenten van de hoge heren van vroeger meent te moeten hebben) is helemaal geen wild, maar op z’n best een neef van scharrelkip.

  Erg leuk dat je de Russen leest. Tja, in die tijd was de jacht hèt tijdverdrijf van de landadel. Toen waren er ook nog wilde dieren genoeg.
  Die ‘faux pas’ is alleen maar fout in het licht van de tijdgeest. De Nederlandse tijdgeest. Daarom plaatste ik ook die link over jachtreizen naar o.a. Letland, waar de Hollandse hobbyjager zoveel houtsnipjes kan schieten als hij wil.

 13. Selma zegt:

  Aad Verbaast,
  zo, dus nu verbaas je de anderen eens niet, maar bent zelf verbaasd.
  Mooi. Verbazing vind ik een zeer prettige hoedanigheid.
  Het gaat over nieuwsgierigheid, niet direct met een oordeel klaar zitten.
  Zelf laat ik verbazing liever volgen door nadenken, onderzoeken, een paar meningen tegenover elkaar zetten, de grappigheid er eventueel van zien.
  Maar ik lees dat het bij anderen anders is, ook bij jou.

  Wat de gruwelen der bio-industrie betreft: gelukkig zijn er steeds groter wordende groepen mensen verenigd in Wakker Dier, de Partij voor de Dieren, Peta, Bont voor Dieren, Food Watch noem maar op, die steeds meer succes boeken in de strijd tegen de misselijkmakende dierenindustriëlen. Daar doen slecht bekeken tv-programma’s nets aan af.

 14. Selma zegt:

  King Billy,
  “abjecte verdorvenheid”… Mmmm. Ik vervang ‘abject’ liever door ‘intrigerend’.
  Dan heb je er meteen een gigantisch en spannend onderzoeksveld bij, terwijl je met de starre afwijzing in de hoek van de emotionele hypercorrecten vast zit gelijmd.

  Mijn blog hoeft DWDD niet te halen. Die ambitie heb ik niet meer (“das war einmal”). Ik wil mijn verhaaltje gewoon geschreven hebben. Een enkele keer blijkt het wat waard, zoals met die 302 hits op 1 dag voor dat oude pindakaasblog. Dat is het wel ongeveer.

  Wat de vermeende dierenmishandeling in de Hobbit film betreft, dat is wederom een voorbeeld van het spreken der Tijdgeest.
  Hoeveel paarden stierven er bij opnames van de oorlogsfilms die in de tweede helft van de vorige eeuw zo enorm populair waren? Ben Hur, Cleopatra, The Fall of the Roman Empire, El Cid, waarin je veldslagen met duizenden paarden zag? (Om te zwijgen van de paardenslachtoffers in de echte oorlogen…).

  Sinds een paar decennia (pas) is de mens (d.w.z. een klein maar publicerend deel van de on- of minder godsdienstige mensheid) van zijn antropocentrische troon van heerser over het dierenrijk afgekomen, en is dieren meer als medeschepselen gaan beschouwen dan als willoze gebruiksartikelen. Dat vind ik (ook) een goede zaak.
  En ik vind het boeiend om erover na te denken, over de geschiedenis, het waarom, het waar naartoe. En niet zo erg mee te huilen in de voorspelbare koren, al hoort verontwaardigd gebrul vanzelf bij revoluties.

 15. Selma zegt:

  Luuk,
  insgelijks. Niet alleen DWDD, maar ook de rest van de tv kan me meestal gestolen worden. Ik had alleen horen vertellen dat (de beschermde) houtsnip er op het menu zou staan, en mijn nieuwsgierigheid als vogelaar, en als kok, was gewekt.
  Fijn dat jij ook van de oude oude Toegenjew houdt!

 16. Selma zegt:

  Joshua,
  woordkunstenaar, dank je wel.
  Alleen valt het opnaaien van wild volgens onder dierenporno, en dat mag net zomin als houtsnipjes schieten!

 17. fulpsvalstar zegt:

  De zwelgende uitweidingen van Russische schrijvers duren mij meestal te lang, net als Duitse romantische muziek.
  Wild schieten doe ik niet meer, ik eet nog graag een haas, wild konijn of een duivensoepje maar ik heb ooit in een jachtcombinatie een groot ongeluk meegemaakt waarbij een jachtopziener een schot hagel in z’n lijf kreeg en een team van chirurgen -naar ik me herinner- iets van acht uur bezig geweest de man te redden (hij leeft gelukkig nog steeds).
  Ik had het toen totaal gehad met de jacht, nu worden er eisen van kennis en -vaardigheid gesteld aan jagers, dat was toen onvoldoende.
  Ik zal niet meer gaan jagen maar wild is voor mij vlees dat een goed leven gehad heeft en dat proef je.
  Houtsnip heb ik ook geschoten en gegeten maar dat was een andere tijd.

 18. Blewbird zegt:

  Ook toen ik nog vlees at, at ik geen wild. Elk dier is bijzonder. Al zo’n 2 jaar weer vegetariër en heb mij nooit gezonder gevoeld. Je doet het weer. Prachtig!

 19. draverblog zegt:

  Geweldig blog over de uitzending van DWDD waar ik als vogelaar en normaal denkend mens met afschuw heb naar gekeken, gewoon walgelijk zo als ik al op Facebook en Twitter heb aangehaald. En inderdaad die jagers die het buitenland af stropen om op wild te schieten is net zo walgelijk als Mathijs van Nieuwkerk. Het was een van mijn favoriete TV programma’s maar nu Mathijs in een midlife crisis zit en in grote opwinding geraakt van het eten van een houtsnip kijk ik voorlopig even niet meer. Ben benieuwd zondag naar de uitzending van Vroege vogels.

 20. Aan je blog te zien en de reacties erop heb ik een bijna historische uitzending gemist.

 21. Selma zegt:

  Fulps,
  wat Duitse romantische muziek betreft vinden wij elkaar, maar de 19de eeuw is mijn favoriete tijdperk qua schrijvers, juist omdat ze geen haast hebben o.a.
  Bijzonder dat jij jagerservaring hebt – zoiets hoor ik niet vaak – en dat je dat in deze tijd ‘durft’ te vertellen. Zeker van de houtsnip 😉
  En: zulke jachtverhalen ken ik ook, en ze komen nog steeds voor:
  de jager die in zijn eigen voet schiet, of per ongeluk een metgezel doodt.
  Tja, wie met het zwaard omgaat…
  Vandaag maak ik een blog over herinneringen aan het jagen in mijn jeugd.
  Zal wel weer verontwaardiging genereren, maar ik wil het vertellen omdat de wereld in een halve eeuw zo volkomen veranderd is. Geschiedenis.
  Vlees dat een goed leven gehad heeft, daar gaat het inderdaad om, vind ik ook. Weg met de Kiloknallers. Beter 1 keer in de maand echt wild, of thuisgegroeide kip, dan elke dag Albert-Heijnleugens en -misdaad op je bordje.

 22. Selma zegt:

  Blew,
  heel verstandig om vegetariër te worden. Vlees eten in de wereld van dit moment is feitelijk meewerken aan dierenmishandeling, milieuvervuiling en honger in verre landen. En intussen bewezen ongezond.
  Ik ben op m’n 17de vegetariër geworden, uit dierenliefde, en daar rond m’n dertigste min of meer mee gestopt, omdat ik sommige vleesgerechten toch gewoon lekker vind. Niet vaak, een paar keer per maand, en dan juist liefst wild, omdat zo’n dier een heerlijk vrij leven gehad heeft, tot pief paf poef. Maar wij moeten op een dag ook dood, en dan heeft geen hond meer iets aan ons lijk.
  Inderdaad: elk dier is bijzonder, en ook doodgewoon. Net als mensen.
  Het leven is absurd.

 23. Selma zegt:

  Draver,
  dank je wel voor je grappige reactie. Ik kijk er duidelijk anders tegenaan, aan de ene kant met veel afstand, als amateur-antropoloog naar een cultureel fenomeen, met zo min mogelijk oordeel, en aan de andere kant met herinneringen aan een jeugd waarin vaak wild van jagers voorgeschoteld werd, en eetfeesten werden gegeven die kopieën van de 19de eeuwse waren.
  Maak ik een blog over vandaag.
  Ik zal ook naar Vroege Vogels luisteren, zoals gewoonlijk, maar ik vrees meer van hetzelfde: politiek correcte verontwaardiging, zonder enig benul van geschiedenis en modes.

 24. Selma zegt:

  Marijn:
  ‘Uitzending Gemist’ (www.nl) 😉

Schrijf hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s