De Gierzwaluwen komen eraan!

Gierzwaluwen hebben een kalender in hun koppetjes.
Meestal komen ze op Koninginnedag aan in ons land.
Een vroegeling is hier gisteren al gesignaleerd. Niet door mij, maar ik kijk wel zoveel mogelijk naar de lucht want gierzwaluwen zijn mijn favoriete zomervogeltjes

Je herkent ze gemakkelijk aan hun sikkelvormige vleugels,
altijd hoog in de lucht met een rotvaart heen en weer schietend of cirkelend. En natuurlijk ook aan hun gierende geluid: sjriiiiie, sjjriiieee sjriiiiieee… (klik op het de muzieknootjes). Hier voor de liefhebber nog wat zeergeleerde informatie.

Vooral op zomeravonden draagt hun geschreeuw bij aan de stadse vrolijkheid buiten!

Gierzwaluwen zijn zulke snelle wendbare vliegers, en komen zo zelden naar beneden, dat ik er nooit één goed van dichtbij heb kunnen fotograferen, op dit ter aarde gestorte diertje na

Dit is een website van en voor gierzwaluwenminnaars,
en dit een grappig testje voor wie wil weten hoe het met z’n kennis over deze vogels staat. Even een (je) naam invullen, en op ‘continue’ drukken.
Ik heb veel goed gegokt. Alleen de eerste vraag had ik fout,
omdat ik zoiets onwaarschijnlijks niet had kunnen verzinnen

In India zag ik ze tijdens hun winterverblijf boven de Srirangam-tempel vliegen in grote zwermen, maar alweer: zo snel dat ze erg moeilijk te fotograferen zijn, althans voor mij

Namasté

Advertenties

Over Selma

Maarten Lutherschool 1958
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized, Vogels en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

22 reacties op De Gierzwaluwen komen eraan!

 1. Wllm Kalb zegt:

  Welkom gierzwaluwen!

 2. Selma zegt:

  Sjrieee, sjriiieee, dank je wel Wllm Kalb sjriiie, sjriiiiieee

 3. Personelijk zie ik liever boerenzwaluwen; die komen laag als er regen of onweer dreigt; schreren ze tot een halve meter boven de grond en vreten zich zat aan insecten.
  Vandaar-als die laag vliegen en je bent niet zo gevoelig voor luchtdruk, kan je aan de zwaluwen zien of er slecht weer komt.

  Die nestkasten op nieuwe gebouwen zijn zinloos.het verschil tussen verlaten gebouwen en dat is de aanwezigheid van mensen.

  Gewone zwaluwen aakt dat weinig uit; bij mij zit een nest boven de voordeur; mooi laten zitten en niet storen! Bovendien vreten ze meer mugjes dan een vapona strip!

 4. Selma zegt:

  Kleet,
  wat mij betreft zijn beide soorten, en ook huis- en oeverzwaluwen fantastisch (beide ook wat insectenvreterij aangaat).
  Alleen: Nederland is zo afschuwelijk versteend de laatste decennia, dat boeren en huiszwaluwen vrijwel alleen nog te vinden zijn op het platteland, en dan alleen nog bij boeren of burgers die de kleinestjes niet weghalen om hun fraaie dak niet te laten bederven.
  In Amsterdam weet ik precies één gebouw waar jaarlijks tientallen huiszwaluwnesten onder de dakrand zitten, hoek Verbindingsdam/KNSM-eland, maar dat is dan ook een huis dat verhuurd wordt aan mensen die het eerst gekraakt hebben, en die zijn vaak toleranter wat de natuur betreft dan de Spießbürger.

 5. En wat een leuke foto van jouw persoontje, Selma!

 6. stripman zegt:

  Prachtige vogels ! Zag afgelopen zondag wel boerenzwaluwen en nestelende huiszwaluwen, bij de botterwerf in Spakenburg…;o)

 7. Selma zegt:

  Lucienne,
  haha. Dat lees ik als: Selma het dwerg

 8. Selma zegt:

  Stripman,
  zoiets maakt je dag, toch? 🙂

 9. assyke zegt:

  we hebben geen gordijnen (nog)
  zag gisteravond rond acht uur of later
  iets voorbij schieten in een warreling
  dacht dat het een vleermuis was, al laten die zich veeleer vallen
  maar het zou misschien dus een gierzwaluw kunnen zijn geweest…

 10. Selma zegt:

  Leuk Assyke! Vleermuizen zijn ook zo bijzonder.
  Maar hun vliegen is totaal anders, een soort slordige fladderen, maar ook heel snel.
  En je ziet ze alleen in de schemering, terwijl gierzwaluwen ’s avonds juist naar grote hoogte vliegen om daar al vliegend te gaan slapen. Wonderlijke vogels!

 11. Bedankt voor dit blogbericht! Met dat testje heb ik superveel bijgeleerd 😀 Familie van de kolibrie en al vliegend slapen… niet mis.

 12. Selma zegt:

  Tjiftjaf,
  maar jij weet weer álles van de tjiftjaffen-wereld, toch? 😉

 13. brenazet zegt:

  scoorde 14 van de 18 ( dankzij enige tips die ik hier al las). Ik herinner me de sfeer van een warme zomeravond, op een terras in Amsterdam met gierende zwaluwen boven je hoofd…. Wij hebben hier de boerenzwaluw, komt ieder jaar weer terug maar het zijn er veel minder dan een jaar of tien geleden. In maart kwam er een kijken, een verkenner, die is weer teruggevlogen, gelukkig maar want er valt nu helemaal niks te eten voor ze, het is veel te koud. Twee jaar geleden vielen de zwaluwen begin mei dood uit de lucht omdat het toen ook plotseling koud was geworden met zelfs een laagje sneeuw op 5 mei. Mijn buren (boeren) zeggen dat de terugkomst van zwaluwen geluk betekent. We hopen maar dat ze er straks weer zijn!

 14. brenazet zegt:

  De oeverzwaluw kun je hier al varend met een kano door de Allier bewonderen, erg leuk om al die kleine “grotjes” te zien waar ze in en uit vliegen.

 15. broekstukken zegt:

  Nog even wachten. En inderdaad opeens zijn ze er dan weer en in de late zomer opeens ook weer weg voor de lange tocht. Leuk dat Koningin Juliana dat nog steeds aan volk geeft.

 16. Selma zegt:

  Mariken,
  dank voor je reacties.
  Precies, hun geluid is onmisbaar bij de terrassfeer van een warme zomeravond.
  Boerenzwaluwen zijn ook wonderschoon, met hun blauwe jasjes en rode keeltjes…
  Van mensen die zulke vogeltjes jaarlijks te broeden hebben begreep ik dat ze ervoor zorgen dat er altijd wat bakken modder en nattige klei staan, zodat ze gemakkelijk grondstof kunnen vinden om hun nestjes te metselen. Misschien is dat een idee om meer zwaluwtjes te lokken?

  In veel culturen is een zwaluw die op je huis broedt een teken van geluk, met name in China, waar plattelanders er alles aan doen om ze onder hun dak te krijgen.
  Stadsmensen, en zeker Nederlanders zijn dat allang vergeten. Misschien dat hier daarom zoveel moderne mensen ziek en depressief en ongelukkig zijn. Of verslaafd…

  Geweldig dat je de oeverzwaluwen zo goed kunt ‘bevaren’. Ook schatjes, als je dat van een dier kunt zeggen.

 17. Selma zegt:

  Martin,
  nog echt maar heel even. Vandaag hoorde ik weer van vogelaars dat ze gesigneleerd waren.
  Ja, wat goedig van Juliana uit de hemel hè?
  Ze had niet voor niets de bijnaam Moeder van het Vaderland!

 18. constantinoc zegt:

  Mooi verhaal, met veel boeiende informatie. Herinner me een bezoek aan Loro Ciufena in Toscane, waar honderden gierzwaluwen aan het begin van de avond onder en over een oude brug hun avondmaal verzamelden. En ineens, of er een schakelaar was omgezet, waren ze allemaal verdwenen, waarschijnlijk hoog in de (v)lucht.

 19. Selma zegt:

  Constantinoc,
  leuk verhaal, moet een mooi gezicht zijn geweest
  (vind ik trouwens altijd van grote zwermen vogels),
  dank je wel.

 20. Hallo Selma en anderen.
  Wat veel reacties op je GZ-bericht ! Wel terecht, het is een fascinerende vogel die b.v. de eerste drie jaar van zijn leven achter elkaar doorvliegt, dag en nacht, nooit aan de grond komt en ook nog eens twee maal naar Z-Afrika op en neer vliegt !.Op mijn website over de Gierzwaluw ook veel informatie en leuke links: http://members.ziggo.nl/jaaplangenbach/Gierzwaluwwoudsend.html .

 21. Selma zegt:

  Jaap,
  dank je wel. Weer wat geleerd, over die eerste drie jaar. Dat is nogal wat anders dan dat hulpeloze gekruip en geblèr van een mensenkind. Om jaloers op te worden! 😀
  Dank je wel voor je persoonlijke link, die zeker bezocht zal worden.

Schrijf hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s