Hazelnoot- en Chocolaaielichterij…

Je weet niet wat je eet!
Wel dat de pasta die je op je brood smeert, met die leugenachtige titel
Hazelnoot-Chocopasta, voor de HELFT tot soms 60 % uit suiker bestaat.
Dat kun je lezen op het etiket. Als je het tenminste kunt lezen.
Penotti gebruikt bijvoorbeeld zulke microlettertjes dat ik er een loep bij moest nemen.

Leugenachtige naam

Om te beginnen is de naam Hazelnoot-Chocopasta, die op bijna alle pot-etiketten staat, schaam-te-loos misleidend. In de pasta zit meestal een volle suikerpot, een juskom aan vet, een eierdopje hazelnoten, en een vingerhoedje magere cacao.
Soms zelfs maar een half vingerhoedje hazelnoten!!

In plaats van dat fabrikanten en winkeliers eerlijk vertellen dat het hier feitelijk om Suiker- en Vetpasta gaat, zwijgen ze over die overdonderende hoeveelheid obesitas-veroorzakers, maar laten op de tv wel modelkindertjes juichen en zingen en gillen over lekkere gezonde hazelnoten en chocola.

Dat dit zomaar mag in Nederland, en kennelijk in Europa.
Dat onze kinderen niet tegen deze liegbeesten beschermd worden!
Dat hun domme, maar goedwillende ouders niet beschermd worden!

De Top 3 van de Firma’s List en Bedrog

Op nummer 1 staat, onder het motto “Let op de kleintjes!”
de Albert Heijn Euroshopper die het lef heeft de naam “Hazelnut Chocolate Spread” te dragen, maar slechts 1,5 % hazelnoten en 5,5 % magere cacaopoeder bevat.
De titel dekt niet eens 7 % van de inhoud, maar slechts 1,5 %, want in Nederland mag de term chocolade gebruikt worden voor een product waarin alleen wat afgetrokken cacao zit.

Maar Albert Heijn is helaas niet in zijn eerste leugen gestikt. Dit bedrijf is zo sluw dat het door elke krocht zal kruipen om ons te kunnen blijven belazeren.
Met deze Euroshopper geef je je kinderen obesitas voor maar 16,3 cent per 100 gram.
“Voordeel pakken!” schrijft misleider Albert Heijn op die pot.
Voordeel voor zijn aandeelhouders, nadeel voor de kinderen van arme onwetende ouders.

Het hardste lachen vormen de kleine, schijnbaar exclusieve potjes!

Op nummer 2 staat dan ook, onder het motto “veel beloven weinig geven”
Céréal Control+ “hazelnootpasta gezoet met fructose i.p.v. gewone suiker”.
Dit potje van 200 gram staat bij een aantal supermarkten in het dieetschapje.
Dan denken slankelijners dat die fructose i.p.v. suiker ze helpt om dun te worden.
Maar niet heus.
De Keuringsdienst van Waarde heeft daar eens een uitzending aan gewijd, even hilarisch als treurig: scheikundig is er namelijk geen verschil tussen suiker en fructose.
Dat blijkt ook wel uit de energietabel op het potje: vergelijk die maar eens met de goedkoopste hazelnootpasta’s verderop. Evenveel of meer calorieën, vet en suikers.
Alleen zit hier maar 10 % hazelnoten in, in plaats van de meer gebruikelijke 13 %.

De grote verlakkerij zit ook in de prijs: 2,59 bij de Vomar, maar 70 cent goedkoper bij de Deka: 1,89. En dat voor 200 gram. Daar kun je dus ongeveer een kilo net zo slechte, dikmakende chocohazelnootpasta van een ander merk voor kopen (en 3,5 kilo van die smerige Euroshopper).

Op nummer 3 staat (kennelijk onder het motto “minder noten meer winst”):
Albert Heijn Excellent Cruchy Hazelnootpasta
Dit luxe potje lijkt even groot als het even lustige potje Praline Hazelnootpasta,
en het heeft exact dezelfde ingrediënten. Het verschil is alleen:
in het Crunchypotje zit 200 gram, en in het Pralinepotje 225 gram,
in Crunchy zit 16 % hazelnoten, minder dan in de Praline met 25 %,
en aan Crunchy is (als enige van alle chocopasta’s) antioxidant toegevoegd.
Maar ze kosten wèl allebei 1,69. Albert Heijn let zoals altijd op… de kleintjes!
Alle kleine beetjes helpen jokkebrok Appie om de winst groter te maken.
Ook hier weer: minder waar voor meer geld.

Energietabellen op het etiket

De koolhydraten in al die zogenaamde hazelnootchocopasta’s
bestaan voor 90 tot 98 % uit suiker, melden de tabellen op de diverse potten.

En die 35 á 40 procent vet die mee naar binnen glijdt? We mogen (bijna) nooit weten welk soort plantaardig vet het is, en of het niet gehard is of wel, transvet dus. We moeten er maar op vertrouwen dat het geen varkensorenvet is. Van de wet mag dat ook echt niet. Maar als het aan de Unilevers, Albert Heijns en Calvé’s lag, dan dumpten ze er nog afgewerkte stookolie in. Die zouden ze dan net zolang ‘modificeren, hydrolyseren, stabiliseren’ of hoe het heet, in hun slangenkuilen-laboratoriumjargon, tot het soort van eetbaar zou zijn, en het de consument nèt niet teveel hoofdpijn en diarree zou bezorgen.

Plantaardig vet wordt niet gespecificeerd omdat de fabrikant per dag besluit welk vet hij inkoopt: de goedkoopste bulk die dan binnen komt varen. Dat kan dus ook van genetisch gemanipuleerde soja zijn waarvoor regenwoud gesloopt wordt. Wij mogen het niet weten!

Voorts zijn Calvé en Markant zo sluw om met grote letters aan de voorkant te melden dat er 85 of 86 caloriën in zitten (de eerste ook met getalletjes voor vet, eiwit en koolhydraten). Je moet wel heel goed kijken wil je begrijpen dat dit per 15 gram is,
of per boterham. Achterop het etiket staan dan in microlettertjes de verplichte hoeveelheden per 100 gram.

Twee potten vermelden geen energielijstje met calorieën, vet, eiwit, koolhydraten.
Choco Nussa en Mister Choc. Toevallig alle twee Duitse chocohazelnootpasta’s van Lidl. Misschien hoeft dat lijstje niet in Duitsland?

Iets over de rest van de ingrediënten

Aroma: achter aroma (één keer hazelnootaroma) kan zich van alles verschuilen.
Het valt onder het fabrieksgeheim van de producent, die er naar believen in kan proppen wat hij wil, ook smaakversterkers of lekkers dat van varkensbloed gemaakt is.

Emulgator: lecithine, uit soja of zonnebloempitten. Een emulgator zorgt ervoor dat moeilijk mengbare stoffen een emulsie vormen. Lecithine is in principe een nuttige stof, maar we weten natuurlijk niet hoe dat in de industrie gefabriekt wordt, of het z’n nuttige kwaliteiten bewaard heeft.

Melkachtigheidjes: er wordt gestrooid met diverse goedkope industriële melk(afval) producten, zoals melkeiwit, magere melkpoeder, lactose (melksuiker) en weipoeder (het gedroogde eiwitrestant van het vocht dat overblijft van melk, nadat eiwitten en vetten eruit zijn gehaald). Achter weipoeder staat soms (melk), want het mocht eens bloedwei zijn, wat de voedingsindustrie zo graag gebruikt in worst en vleeswaren.

Vanille: vijf verschillende termen worden gebruikt voor deze smaakmaker:
natuurlijke vanille, vanille, vanille aroma, Bourbonvanille, Bourbon vanille-extract.
Je moet zowat afgestudeerd voedseltechnoloog zijn om dat te begrijpen. Maar een leek kan toch wel op z’n klompen aanvoelen dat hier de Firma List en Bedrog weer druk bezig is.

Vanille en vanille aroma (die het vaakst op de etiketten voorkomen) zijn vrijwel zeker synthetisch van aard. Vaak is het kunstmatige vanilline uit een afvalproduct van de papierindustrie. Dat is helemaal niet erg, het is te eten. Maar het zou gezegd moeten worden. Het is gewoon lekker goedkoop voor de producent, een paar honderd keer sterker van smaak dan echte vanille en zit dus in massa’s fabriekszoetigheden verstopt.
Natuurlijke vanille zou een natuurproduct moeten zijn, de smaakstof die ontstaat door vanillebonen in alcohol op te lossen.
Alleen Bourbonvanille zou de echte, dure vanille mogen zijn, genoemd naar het eiland Reunion, waar het geteeld wordt, en dat vroeger Bourbon heette.

En dan nu de diverse merken zogenaamde Chocoladepasta met Hazelnoot

1 de Beste
“Hazelnootpasta. Gefeliciteerd. Er kan er maar 1 de Beste zijn, etc.”
Suiker, plantaardige olie, hazelnoten 13 %, magere cacaopoeder (UTZ gecertificeerd), maltodextrine, emulgator (zonnebloemlecithine), aroma, zout.
Per 100 gram 572 calorieën, vet 37,1 g. eiwit 3,4 g. koolhydraten 54,6 g.
Albert Heijn Excellent Crunchy
“Hazelnootpasta met stukjes noot. Het leven is genieten”
Suiker, plantaardige oliën, hazelnoten 16 %, lactose, magere melkpoeder, magere cacaopoeder, emulgator (lecithine), aroma, antioxidant E306.
Per 100 gram 575 calorieën, vet 37 g. eiwit 5,5 g. koolhydraten 53 g.
Albert Heijn Excellent Praline
Hazelnootpasta, fijn van smaak. Het leven is genieten”
Suiker, plantaardige oliën, hazelnoten 25 %, lactose, magere melkpoeder, magere cacaopoeder, emulgator (lecithine), aroma.
Per 100 gram 575 calorieën, vet 37 g. eiwit 5,5 g. koolhydraten 53 g.
Albert Heijn Fair Trade
Hazelnootpasta, puur & eerlijk
Rietsuiker*, 43 %, plantaardige olie, hazelnoten 25 %, weipoeder, magere cacaopoeder*
6 %, emulgator (sojalecithine), vanille aroma. * Fair trade, Max Havelaar.
Per 100 gram 580 calorieën, vet 41 g. eiwit 4 g. koolhydraten 50 g.
Albert Heijn 
“Hazelnoot. Lekkere hazelnoot-chocoladecombinatie” 
Suiker, plantaardige olie, hazelnoten 13 %, magere cacaopoeder 6,5 %, lactose, magere melkpoeder, weipoeder, emulgator (sojalecithine), vanillearoma.
Per 100 gram 570 calorieën, vet 37 g. eiwit 4,5 g. koolhydraten 53 g.
Albert Heijn Euroshopper 
“Hazelnut Chocolate Spread” (AH is hiermee op de internationale markt.
In het Fins staat er Hasselpähkinälevite) 
Suiker, plantaardige oliën (raap, palm), magere cacaopoeder 5,5 %, hazelnoten 1,5 %, emulgator (lecithine), aroma. (Alleen de Finnen mogen weten dat er sojalecithine in zit: soijalesitiini).
Per 100 gram 580 calorieën, vet 38 g. eiwit 1,5 g. koolhydraten 58 g.
Calvé
NIEUW! Hazelnootpasta, smeuïg tot op de bodem” (de standaardkreet van Calvé)
Suiker, plantaardige olie, hazelnoten 13 %, magere melkpoeder, magere cacaopoeder, plantaardig vet, emulgator (sojalecithine).
Per 100 gram 560 calorieën, vet 35 g. eiwit 6,5 g. koolhydraten 53 g.
Céréal Control+
“Hazelnootpasta gezoet met fructose i.p.v. gewone suiker” 
Fructose, plantaardige olie, hazelnoten 10 %, magere cacaopoeder 8 %, melkweipoeder, magere melkpoeder, emulgator (sojalecithine), aroma.
Per 100 gram: 576 calorieën, vet 39,6 g. eiwit 3,8 g. koolhydraten 51,1 g.
Choco Nussa
Suiker, plantaardige olie, hazelnoten 13 %, magere cacaopoeder 7,5 %, magere melkpoeder, emulgator (zonnebloemlecithine). Geen energietabel.
Delinut
“Hazelnootpasta”
Suiker, plantaardige olie, hazelnoten 13 %, magere cacaopoeder, magere melkpoeder 6,5 %, weipoeder (melk), emulgator (zonnebloemlecithine), aroma.
Per 100 gram 545 calorieën, vet 33 g. eiwit 6,6 g. koolhydraten 54 g.
Hema
“Chocolate Hazelnut Spread”
Suiker, deels gehard palmvet en raapolie, hazelnoten 13 %, magere cacaopoeder, lactose, sojameel, weipoeder, magere melkpoeder, emulgator (sojalecithine), Bourbon vanille-extract, hazelnootaroma.
Per 100 gram 542 calorieën, vet 35,5 g. eiwit 5,5 g. koolhydraten 53,2 g.
Markant
“Hazelnootpasta”
Suiker, plantaardige olie, hazelnoten 13 %, magere cacaopoeder, maltodextrine, emulgator (zonnebloemlecithine), aroma, zout.
Per 100 gram 572 calorieën, vet 37,1 g. eiwit 3,4 g. koolhydraten 54,6 g.
Mister Choc
“Schoko Creme, chocopasta met hazelnoten”
Suiker, plantaardige olie, zoet weipoeder (melk), magere cacaopoeder 5 %, hazelnoten 2 %, emulgator (zonnebloemlecithine). Geen energietabel.
Nutella
“Boterhampasta met hazelnoten”
Suiker, plantaardige olie, hazelnoten 13 %, magere cacaopoeder 7,4 %, magere melkpoeder 6,6 %, weipoeder, emulgatoren: lecithinen (soja), vanille.
Per 100 gram 544 calorieën, vet 31,6 g. eiwit 6 g. koolhydraten 57,3 g.
Quino
“Hazelnootpasta”
Suiker, plantaardige oliën, magere cacaopoeder, hazelnoten 2 %, emulgator (lecithine), dextrose, aroma.
Per 100 gram 566 calorieën, vet 34,9 g. eiwit 1,3 g. koolhydraten 60,9 g.
Uno Penotti
“Chocopasta hazelnoot”
Suiker, plantaardige oliën, hazelnoten 13 %, magere melkpoeder 7 %, magere cacaopoeder, melkeiwit, emulgator (lecithine), natuurlijke vanille, aroma.
Per 100 gram 575 calorieën, vet 39 g. eiwit 7, koolhydraten 48 g.
Venz
“Chocopasta hazelnoot”
Suiker, plantaardige olie, hazelnoten 13 %, magere cacaopoeder 7,5 %, magere melkpoeder 6,5 %, weipoeder, emulgator (zonnebloemlecithine), aroma.
Per 100 gram 545 calorieën, vet 33 g. eiwit 6,6 g. koolhydraten 54 g.

Biologische hazelnootpasta

Albert Heijn 
“Biologische hazelnootpasta, puur en eerlijk” 
Suiker*, plantaardige oliën*, hazelnoten 13 %*, magere cacaopoeder*(UTZ gecertificeerd), magere melkpoeder*, emulgator (sojalecithine), natuurlijk vanillearoma.
* van gecontroleerd biologische teelt.
Per 100 gram 555 calorieën, vet 34 g. eiwit 7 g. koolhydraten 53 g.
Biorganic
“Hazelnootpasta. 100 % biologisch. Vers geroosterde hazelnoten” (Ach ja, een fabrikant zet er niet op “Belegen geroosterd”. Net zo’n flauwekul-aanprijzing als bij die andere.)
Rietsuiker, zonnebloemolie, hazelnoten 10 %, magere cacaopoeder, magere melkpoeder, palmolie, sojapoeder, emulgator (sojalecithine), Bourbonvanille.
Per 100 gram 550 calorieën, vet 36,1 g. eiwit 6,4 g. koolhydraten 50,3 g.
Horizon
“100 % biologische notenpasta op basis van geroosterde hazelnoten, EKO-keurmerk”
Per 100 gram 660 calorieën, vet 64 g. eiwit 15 g. koolhydraten 6 g.
Monki
“100 % biologische notenpasta op basis van geroosterde hazelnoten, EKO-keurmerk”
Per 100 gram 660 calorieën, vet 64 g. eiwit 15 g. koolhydraten 6 g.
Penotti
“Biohazelnootpasta, zonder kleurstof en conserveermiddel”.
(Dat is geronk, want kleurstof zit in geen enkele andere pot, en conserveermiddel alleen in AH Crunchy)
Suiker**, plantaardige oliën (raap, palm)*, hazelnoten 13 %*, magere cacaopoeder 8 %**, magere melkpoeder, emulgator (sojalecithine), aroma (vanille). *van gecontroleerd biologisch teelt, **idem, maar ook 53 % fair trade.
Per 100 gram 560 calorieën, vet 36 g. eiwit 6 g. koolhydraten 51 g.

Het prijslijstje van die nep chocopasta met hazelnoten is ook lollig:

Let op:
Je kunt vrijwel identieke suiker- en vetrommel + 13 % hazelnoten kopen voor een prijs die uiteenloopt van (afgerond) 29 cent tot 1,24  per 100 gram. Lees maar na.
De duurste potten en grootste merken hebben de naam, maar maken die niet altijd waar.

Met de gore Euroshopper en de andere suiker-en transvetmengsels met 1,5 tot 2 % hazelnoten – Mister Choc en Quino – kun je al voor 16 cent per ons aan je graf beginnen te graven.

Horizon en Monki lijken duur, met bijna 2 euro per ons, maar dan heb je ook wat:
100 % biologische hazelnoten. Smeer het op je boterham (in plaats van nep of  margarine), rasp er een stukje echte chocolade overheen, dan eet je tenminste serieus en lekker hazelnoot-chocoladepasta.

1 de Beste, 400 g. 1,19
AH Biologisch, 400 g. 2,61
AH Excellent Cruchy, 200 g. 1,69
AH Excellent Praline, 400 g. 2,19
AH Euroshopper, 600 g. 1,04
AH Fair trade, 225 g. 1,69
AH Hazelnoot, 400 g. 2,14
Biorganic, 350 g. 1,99
Calvé, 350 g. 2,29
Céréal Control+, 200 g. 1,89 of 2,49
Choco Nussa, 400 g. 1,35
Delinut, 600 g. 1,99
Hema, 400 g. 1,75
Horizon, 350 g. 6,95
Markant, 400 g. 1,39
Mister Choc, 750 g. 1,79
Monki, 330 g. 6,45
Nutella, 400 g. 2,37 of 2,52
Penotti Biologisch, 350 g. 2,39
Quino, 600 g. 1,05 of 1,09
Uno Penotti, 350 g. 2,19
Venz, 350 g. 1,59

Hee! Zie ik daar rechtsboven 1 hazelnoot? Mooi! Dan kan er nu een eierdopje afgetrokken cacaopoeder bij deze massa, dan eten we straks lekker heuse hazelnoot-chocoladepasta op onze boterham. Nèt de echte Euroshopper van AH! Maar nog een fractie goedkoper, hoera

Advertenties

Over Selma

Maarten Lutherschool 1958
Dit bericht werd geplaatst in Bedrog door de Voedselindustrie en andere fabrikanten, Lekker eten!, Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

41 reacties op Hazelnoot- en Chocolaaielichterij…

  1. Dwarsbongel zegt:

    Geef mij maar een dubbele boterham met daartussen kaas en fris Fries roggebrood: vind ik minstens net zo lekker als een gebakje…

  2. Selma zegt:

    Dwarsbongel,
    tot je even nazoekt wat er in fabrieksbrood gaat,
    en ook door het meel van de warme bakker: varkenshaar.
    http://www.voedselencyclopedie.nl/Broodverbeteraar

    Ach, wat maakt het uit. Ik eet ook wel eens een boterham,
    met kaas, die ik ook niet onder een microscoop zou durven leggen.
    Veel te lekker!

  3. Annet zegt:

    Goed dat je het zegt! Ik schreef toen ook een blog over varkenshaar in het brood! Er moet echt openheid van zaken komen!

  4. Bart zegt:

    Mooie toepasselijke titel, Selma! 🙂
    Het viel mij ook al op, die piep- en piepkleine lettertjes, je haalt het niet eens met je leesbril, als je die al bij je hebt…

  5. goodknight zegt:

    …smeren maar, dat smerige smeersel…

  6. knutselsmurf zegt:

    Ik bak sinds een tijdje mijn eigen brood. Dat is pas een goed idee, en als je de 2 cm dikke boterham optilt ( voorzichtig, want hij breekt makkelijker dan een fabrieksboterham ), voel je waarom. Hij weegt ! Je eet brood met beleg, in plaats van beleg met brood. Hij smaakt ook. Ik eet altijd de eerste plak zonder beleg, om te controleren of het brood goed gelukt is. Lekker ! Gisteren ben ik vergeten er zout in te doen, en het is nog steeds lekker.

    Penotti heb ik nooit gekocht, ik bedoelde Nutella, de grootvader van al die pasta’s. Die heb ik 1 keer aangeschaft om te controleren of hij anders smaakt. Niet dus. Ik koop altijd de goedkopere imitatie bij de Deka-markt.

    Peanutti hazelnoot pasta
    750 gram, prijs kan ik even niet vinden, ik meen 2,39
    suiker
    plantaardige olie
    hazelnoten ( 13 % )
    weipoeder
    magere cacao
    magere melkpoeder
    emulgator : soja lecithine
    aroma
    eiwitten 4,8 g koolhydraten 52,1 g vetten 38,3 g
    Gemaakt door All Crump in België
    Ergens anders op het potje staat nog : cacao 5 %

    Als het ongezond was, was ik nu dood. Het zou mooi zijn als je er dik van werd, ik ben veel te mager.

    De grap is nu, dat ik een hoop van die ingredienten in mijn brood verwerk, daarom smaakt het misschien zo lekker, zelfs zonder er wat op te doen.

  7. Th Balvers zegt:

    Eerlijkgezegd ben ik een heel gemakkelijke en kennelijk kritiekloze consument. Ik pak wat ik lekker en/of gezond vind en daar blijft het eigenljk bij…

  8. Blewbird zegt:

    Yep, de natie is dankzij jou alweer een illusie armer ;-). Ik wist het wel, maar deed net alsof. Sinds ik geen vlees meer eet, heb ik af en toe een vreemde trek in chocolade en eet ik ook meer kaas dan ik al deed. Een volkorenbolletje met een paar stukjes fair trade eco-puur (72% cacao) is zoveel lekkerder dan deze smeersels. Maar soms ga ik overstag voor een chocoladecroissant ;-).

  9. Appelvrouw zegt:

    Wat is er mis met gemengde notenpasta van Horizon? Véél lekkerder!

  10. en dat terwijl echte hazelnoten niks kosten….als ze nou duur waren…

  11. Albert Hein verkoopt ook “vers” gehakt van eigen bodem.
    Dat is gemaakt van separator-vlees van een koe die ze in Botswana voor drie pond kochten van een boer die geen voedsel voor het beest kon kopen.
    Dat separatorvlees gaat naar een koelhuis in Londen waar het minimaal drie maanden ligt opgeslagen, voordat AH het inkoopt en laat vermengen met vetrestanten uit Nederland. Van varkensslagers maar wellicht ook wel uit afval opgekocht uit restaurants en frietkotten. Dit laatste om er half om half van te maken en de term van eigen bodem een schijn van waarheid te geven.

    Bruinbrood is overigens hetzelfde als witbrood maar met een kleurstof toegevoegd.

    Een onlangs geintroduceerd verschijnsel om overproductie (bijvoorbeeld van cacoabonen) te verlichten is dat de bonen dusdanig genetisch worden gemanipuleerd dat het overschot kan worden ingezet als brandstof voor de productie (jawel, van dezelfde overproductie aan cacoabonen).

    Het bronwater van Sourcy……….

    De kweekzalm van …..

    De ham…

    …….
    …….

    Zo is er nog wel het een en ander te bloggen, voor hen die niet tot de 25% kankerpatienten, 25% gebruikers van psychotherapie en/of antidepressiva en ??% obesitas/diabetici behoren.
    “Konsumieren macht Frei”

  12. Selma zegt:

    Annet,
    meer dan zeggen, kan ik niet. Zien en zeggen. Maar begrijpen is wat anders.
    Waarom ‘broodverbeteraar’ schrijven, of een E-nummer waar een scheikundige formule achter schuilt, en niet gewoon bekennen dat het varkenshaar is?
    Joden en Islamieten weten het trouwens wel: in Turks brood en zo zit het niet.
    Ik ben er boos over dat ik als z.g. hoogopgeleid mens grote problemen heb met het snappen van de ingrediëntenlijst van een etiket. Als ik dat al heb, moet het merendeel van de mensen dat hebben. En dat mag allemaal maar. Dat gedraai en gelieg van de producenten.
    Terwijl het om een van de allerbelangrijkste dingen in het dagelijks bestaan gaat: het goed voeden van onze kinderen.

  13. Selma zegt:

    Bart,
    dank je, dan is er tenminste iets mooi in het Land van List en Bedrog.
    Een extra truc met die piepkleine lettertjes is dat ze die rood maken op een groene achtergrond, of bruin op een zwarte, zodat je ze ècht niet kunt lezen.
    Ik heb een fotografenloepje op zak, dat 8 x versterkt. Alleen daarmee lukt het dan.
    Nog een truc is om het piepklein te schrijven op een stukje verpakking dat daarna geseald is, dus helemaal vervormd. Of op een stuk dat naar binnengevouwen is en vastgeplakt.
    Enfin, daar zitten dus op kantoren volwassen mensen over te vergaderen, hoe ze het allemaal zo link mogelijk aan zullen pakken. Die de consument als prooi zien.
    En de regering vindt alles vrije markt.

  14. Selma zegt:

    Goodknight,
    een treurdicht van vijf woorden.

  15. Selma zegt:

    Knutselsmurf,
    leuk dat jij je eigen brood bakt. Het is ook in een handomdraai gebeurd, als je even weet hoe. Koop je wel broodmeel waar alleen meel in zit?
    Want die vrolijke dingen van ‘zelf-thuis-bakken’ uit de supermarkt,
    je snapt het wel.
    Met zout kun je heel leuk experimenteren: minder, en dan kruiden erbij mikken, vruchten, noten, zaden, zelfs groente. Ik ben wel eens zes weken op zee geweest, en dat ik de bemanning elke dag kon verrassen met een brood dat in geen winkel te koop is. Ik heb er zelfs eens drop in gegooid i.p.v. zout. Dat was zomaar een succes!
    Als je bij de Deka koopt, dan hebben ze als merk 1 de Beste, en verder de grote merken, dus wat jij bedoelt weet ik niet. Maar wie weet hebben lokale Deka’s andere spullen. Aan je ingrediëntenlijstje evenwel te zien ontloopt jouw imitatie de rest van de handel niet.
    Allemaal eetbaar. Fijn dat je gezond bent. Mooi mager is niet lelijk. Behalve als je aderen dichtgeslibt zijn van het transvet.
    Ten overvloede: het gaat mij om de leugens, het moedwillige verzwijgen, de opzettelijke misleiding.
    Als mensen plantenvet gemengd met suiker en een smaakje op hun brood willen smeren, moeten ze dat doen als ze denken dat het lekker is.
    Maar dat moet gewoon eerlijk op zo’n pot staan.
    Dat gejuich vol leugens van de valse AH’s en Calvé’s, dáár ben ik ziek van.

  16. Selma zegt:

    Theo Balvers,
    je bent een modelconsument. Daar houdt de industrie van.
    Jij tevreden, zij tevreden. Waarom zou je het anders willen? 🙂

  17. Selma zegt:

    Blew,
    haha, de natie… drie man en een meeuwenkop die mijn blogs leest 😉
    Een reep raspen is ook lekker.
    En verder ben ik (ook) geen voedselpurist hoor. Kan soms een hele maand of zo verslaafd zijn aan zeer foute chocolademousse uit een plastic beker of zo. Maar daar staat op wat er in zit (ook erg weinig of geen chocola).
    Ik ben gewoon alleen maar woedend over al dat opzettelijk misleiden wat die misselijk makende industriëlen doen.

  18. Selma zegt:

    Appelvrouw,
    je het gelijk! Sorry.
    In het Pindakaasblog heb ik Horizon wel genoemd, zelfs als m’n favoriet.
    Horizon heeft fantastische hazelnootpasta, 100 % hazelnoten,
    6,95 voor 350 gram. Dat moet je dus niet te dik smeren…
    Van de andere notenpasta’s vind ik amandel helemaal het einde.
    Die koop ik niet meer, want die is hier binnen twee dagen op.

  19. Selma zegt:

    Kleet,
    hazelnoten kosten inderdaad niks.
    Daar heb ik wel eens een blog over geschreven.
    Dat mensen hier hun honden laten schijten op de kostelijke hazelnoten die van de boom vallen vlak voor de Albert Heijn. Om dan die winkel binnen te lopen om in plastic verpakte nootjes uit Amerika te kopen voor 1,95 per ons.
    https://selmasalo.wordpress.com/2010/10/24/noot-uit-de-goot-waarom-betalen-voor-eten-dat-je-gratis-kunt-krijgen-deel-4/

  20. Selma zegt:

    Simen Vrederat,
    dat AH-verhaal over de Botswana-koeien is uitgebreid in het nieuws geweest, inderdaad.
    Maar wie van de yuppen-klantjes van de grootgrutter denkt daar nog aan?
    Elke dag vlees eten is sowieso een absurde moderne uitvinding.

    Niet aan alle bruinbrood wordt kleurstof toegevoegd. Maar wel aan dat heel donkere. Dan denken de mensen dat het extra gezond is, maar eten juist verbrande mout of zoiets kankerverwekkends.
    Alweer zo’n gemeen staaltje misleiding van de misselijk makende middenstand.

    Wat je schrijft over het genetisch manipuleren van cacaobonen (o.a.) en het overschot daarvan, dat dan ingezet wordt als brandstof voor overproductie aan cacoabonen… Daar ga ik eens over lezen. Weet ik niks van. Ik probeer altijd fairtrade eko te eten, en zo.

    Breek me de bek niet open over bronwater. Dat is een klucht.
    Dit een duidelijke column over Sourcy, door Wouter Klootwijk:
    http://www.gelderlander.nl/geniet/culinair/wouterklootwijk/4714737/Sourcy-lacht-zich-dood.ece

    Kweekzalm, tja, de bio-industrie te water.
    En de ham, opgeveegde restjes aan elkaar geplakt met bloedlijm.

    We moeten de overheid dankbaar zijn voor de voedselindustrie. Nu hoeven we geen moestuin meer te onderhouden, geen kippen te voeren, niet in bomen te klimmen voor appels, niet te vissen. Gewoon lekker supermarktkarretje volladen met mooi gekleurde pakjes, met veel blije teksten erop!

  21. knutselsmurf zegt:

    Selma, ik kan het wel waarderen dat je schrijft wat er in mijn eten zit en wat al die verbloemende termen werkelijk inhouden. Ik maak mijn brood met ingredienten die ik zelf bij elkaar sprokkel bij 2 verschillende supermarkten. Ik heb ook zelf uitgezocht wat voor mij het beste werkte. Zo’n “broodmix” die in een machine moet, heb ik weleens getest, en ik vond het nep. Als je de zak open maakt, ruikt het al naar vers gebakken brood. Rara. Het meel ziet bruin. Eigenlijk hoef je er alleen maar water bij te doen, en je brood is bijna af. Terwijl het met gewoon meel heel lastig is om de balans te vinden tussen niet gaar en verbrande korst. En tussen “te plat” en overrezen. En om een gelijkmatige verdeling van de luchtbelletjes in het brood te krijgen.

  22. Mariken zegt:

    Knutselsmurf, je kunt biologisch meel in grootverpakkingen krijgen, ik kocht het in Nederland altijd bij een molen in Santpoort bij Haarlem. Recept voor brood: 200 gram roggemeel, 100 gram havervlokken, 350 gram speltmeel ( halfvolkoren), 50 gram olijfolie, ±10 gram gist ( 2 theelepels), ±10 gram zeezout )2 theelepels, 50 gram lijnzaad ( of meer) en 330 gram lauwwarm water. 1 uur laten rijzen, oven goed voorverwarmen , 55 minuten op 180 graden.
    Dit is het brood dat wij dagelijks eten, al een paar jaar, lukt altijd en de verhoudingen kloppen goed,

    Selma bedankt voor deze duidelijke blog over de rommel. Als hier de pot op is, wacht ik tot het gezeur om een nieuwe pot zodanig word dat ik er maar weer eens een koop. Zelfs mijn eigengemaakte jam blijkt de concurrentie van die zoete, vette smeersels niet aan te kunnen. Ik probeer dus de consumptie te beperken en `vergeet` de pot op tafel te zetten.

    Het is inderdaad niet gemakkelijk om te bedenken wat er dan op brood moet. Eigenlijk is de combinatie van brood met beleg nooit goed want de combinaties zijn slecht te verteren. We zouden het brood onbelegd moeten eten. Ik heb wel ontdekt dat je hele lekkere vegetarische patés zelf kan maken, hier een recept: http://brenazet.blogspot.fr/2012/03/vegetarische-pate.html
    Wij zijn namelijk ook al gestopt met de kaas en melkprodukten, eerst bij wijze van experiment maar dat is ons zo goed bevallen: geen pijn meer in gewrichten of de rug, opgeblazen buik verdwijnt etc. Ik denk dat mijnheer Danoon en Nestle dit niet leuk vinden en wat moeten we dan met de melkzee en al die koeien? Dan komt er veel land vrij en kan iedereen zijn eigen moestuintje beginnen. Sorry dat mijn reactie wat lang was….

  23. Bart zegt:

    Ja, dat viel me ook al op Selma, ze doen rustig bruin op zwart, of rood op goud, in die priegellettertjes, vaak inderdaad verborgen onder spiegelende verpakking, ronkende stickers en verzin maar wat…
    Alles maar doen om niet gelezen te worden.
    Achterlijk, flauw en kinderachtig, maar ja…

    In radioreclames waar ze verplicht zijn, een soort ‘waarschuwing’ te vemelden, doen ze ook altijd zo flauw. Dan gaat dat ineens, o o wat leuk toch, heel overdreven snel.
    Haha, wat moet ik lachen, maar niet heus, ze denken echt dat ze de leukste en bijdehantste thuis zijn…..

  24. knutselsmurf zegt:

    @Mariken : dat lijkt me het recept voor een baksteen. Heel gezond, maar er past naar mijn smaak niet genoeg beleg op. Bij zo’n lage temperatuur krijg je m.i ook niet de broodkorst die ik juist zo waardeer aan brood.

    Ik weet wel dat ik biologisch meel in een grootverpakking kan krijgen. 25 Kilo voor 50 euro, zelf met de auto ophalen. Terwijl C1000 ook meel van biologische teelt verkoopt. 1 Kilo voor 1,55
    Tel uit je winst. Het goedkoopste meel kost je ongeveer 40 cent. Het zijn niet alleen de grote merken die gebakken lucht verkopen, iedereen doet het.

  25. Mariken zegt:

    @knutselsmurf ik zou je graag mijn brood laten proeven!

  26. knutselsmurf zegt:

    @Mariken : Het smaakt ongetwijfeld erg lekker, maar het is waarschijnlijk niet geschikt als dagelijkse voeding voor mij. Ik eet erg veel, vooral koolhydraatrijk voedsel. Van al dat roggemeel zou ik snel buikpijn krijgen. Wat ik vooral prettig vind aan het zelfgebakken brood, is dat je er langer op kan kauwen. Ik wilde alleen ingredienten die ik hier in de buurt kan kopen, het moest niet meer kosten dan een fabrieksbrood, en er moest iets meer dan 40 gram vezels in zitten.
    Dat is gelukt, en bijna alles wat er in zit is van biologische teelt.

  27. Selma zegt:

    Knutselsmurf,
    goed dat je goed meel gevonden hebt, in de buurt en van de gewenste prijs.
    (Die broodmix is nonsens. Laten de kopers zich dan de moeite van het knoeien besparen en dan dat brood gewoon kopen.)
    Wat betreft “de balans te vinden tussen niet gaar en verbrande korst, en tussen ‘te plat’ en overrezen”, en over die “gelijkmatige verdeling van de luchtbelletjes in het brood”.
    Kan dat ook een kwestie van routine zijn?
    Als je het dag in dag uit doet, kun je het op een dag bijna slapend.
    Thuis bak ik nooit, maar als ik, zoals afgelopen december/januari op een schip zit, bak ik vier of zes broden per dag met m’n ogen dicht, zowat. Denk ook totaal niet na. Doe het gewoon. Lukt vrijwel altijd.
    Het enige wat telt is:
    gist oplossen in een beetje warm water, afgedekt tien minuten op een warme plek laten staan.
    De juiste hoeveelheden meel en water afmeten.
    Dan alles heel goed kneden. Aan boord heb ik een kneedmachine, maar anders zou ik minstens tien minuten met de hand kneden, slaan, stampen.
    Vervolgens laten rijzen onder twee theedoeken op een absoluut tochtvrije plaats, niet te koud. Dus deuren en ramen dicht, en misschien in de buurt van een heel klein gaspitje.
    Minimaal 30 minuten rijzen. Maar soms vergeet ik het, staat het gewoon een uur te rijzen, geen probleem. Overrijzen, ik weet niet wat dat is.
    Dan nog een tijdje lekker goed hard doorkneden (doe ik altijd wel met de hand, vanwege de gevoeligheid) tot het helemaal elastisch is (soms een beetje meel erbij) en niet meer aan je vingers plakt. Dan in de broodvorm en nog een half uurtje laten rijzen, en hup de oven in. Kan niet mislukken.
    Vóór dat tweede rijzen kun je er eventueel gekke dingen bij doen.
    Een makkelijke manier vind ik om het deeg een beetje uit te rollen.
    Dan er spulletjes opleggen, alles weer oprollen, aan de uiteinden dichtknijpen en in de broodvorm, of los op het bakblik.
    Die spulletjes zijn bijvoorbeeld: een handje kandij, een handje grof gestampte suikerklontjes, een paar klontjes boter en een geraspte chocoladereep. Dan heb je geen beleg meer nodig, maar suikerbrood met chocopasta ineen. Mensen werden verliefd op me vanwege dat brood, bij wijze van spreken 😉
    Mijn ingrediënten zijn dus: gist laten rijzen, twee keer goed kneden, twee keer rijzen, en deuren en ramen dicht.

  28. Selma zegt:

    Mariken,
    wat leuk dat je ook bij de Santpoortse molen meel kocht. Dat is hier dé plek in de wijde omgeving waar je echt heel erg veel soorten meel kunt kopen, en speciaal ook geschikt om brood mee te bakken.
    Het recept dat je geeft klinkt erg lekker, maar inderdaad heeel stevig.
    Ik zou het niet elke dag als énige broodsoort willen eten. In Frankrijk zeker niet. Ben gek op stokbrood. Waar ook ‘niks’ in gaat, alleen meel, water, gist, zout.

    Dank je voor je aardige opmerking over mijn blog.
    Ik ben overigens geen tegenstander van het eten van de zogeheten chocopasta. We moeten niet te pietluttig over ons eten worden. Daar krijg je saggerijnige mensen van (ik kèn me toch een paar halfdode veganisten…).
    Kinderen moeten ook ‘vieze dingen’ mogen smeren.
    Met mijn blog wil ik voornamelijk protesteren tegen het smerige gelieg van de voedselindustriëlen, het moedwillig misleiden.

    Zelfgemaakte jam, nee, dat is goed voor oude(re) mensen. Dat vond ik als kind ook al, een halve eeuw terug. Altijd die kelder vol kruisbessenjam, het hele jaar door. Terwijl er hagelslag in de winkel is. Wij hadden thuis een erg goede regel, die nog steeds bestaat: één boterham met chocoladetroep per maaltijd. Moet kunnen. beetje dik mag best.
    En verder altijd eentje met hartig: kaas of pindakaas. En de rest met niks, of met jam 😉

    Dat combinaties van brood en beleg slecht te verteren zijn? Ik wist het niet. Alleen als brood heeel vers is, eet ik het zonder iets. Het leven moet ook wel een beetje leuk zijn. Ik zou niet de hele tijd willen denken of iets goed verteerbaar is of niet. Nou heeft mijn familietje misschien geluk gehad met onze gezondheid,
    en kan ik werkelijk àlles eten en nooit ergens last van hebben, ook niet in Afrika of India.

    Erg bedankt voor het recept. Ik geef het aan mijn dochters die al sinds hun vierde gezworen vegetariërs zijn.
    Nee, mijnheer Danoon en mevrouw Nestlé vinden het zeker niet leuk als jij geen zuivel eet, en… als je een opgeblazen buik krijgt van hun producten, dan moet je nóg een plastic bakje of potje van ze kopen.
    Je reactie was niet te lang. Ik kan nog langer. Soms 😉

  29. Selma zegt:

    Knutselsmurf en Mariken,
    wat roggebrood en lage temperaturen betreft heb ik nog wel een recept voor een van de lekkerste broden die ik ken, het Finse kalakukko (‘viskoek’).
    Hieronder een link. Niet zo’n foutloze tekst (vast een Nederlandse Fin).
    Ik gebruik altijd sprotfilet. Maar elke vis kan. Heeft wel wat zout nodig.
    Echt suuuper lekker. Heel wat anders dan welk Nederlandse brood dan ook.
    http://www.kookjij.nl/recept-kalakukko
    Foto’s:
    https://www.google.nl/search?q=kalakukko&hl=nl&safe=off&prmd=imvnse&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=4omQT9f2Eqeu0QXpvJWFAg&sqi=2&ved=0CDoQsAQ&biw=1280&bih=685&sei=5YmQT9qIHIKq0QW

  30. Selma zegt:

    Bart,
    dan gooi ik daar ook nog wat blogjes tegenaan, tegen kleine lettertjes.
    Ik ga me gewoon met m’n blogje voegen bij de protesterenden tegen dat gigantische gedrocht van gelieg en bedrieg rond voedsel.
    En weet je wat het aardige is?
    Zo’n klein blogje, in die enorme oceaan van internet, werkt toch een beetje.
    Ik heb een serie tags aan mijn blog geplakt, en als ik naar mijn statistieken kijk, dan zie ik dat het al behoorlijk vaak is bezocht door mensen die bijvoorbeeld ‘Albert Heijn pindakaas bezorgen’ ingetikt hebben, of ‘beste hazelnootpasta’. En wat op internet staat, verdwijnt niet. Dus alle toekomstige zoekers zullen toch langs mijn blogje komen om te lezen hoe Unilever, Nestlé, Albert Heijn, Calvé enz. ze bedonderen.

  31. knutselsmurf zegt:

    Het is een beetje een ritueel, het kostte me vrij veel pogingen om het recept en de procedure zo te krijgen als ik het wilde hebben. Ik doe niet aan natte theedoeken. Ik gebruik een pan met een deksel en een glazen schaal met deksel, en in die schaal bak ik het ook. ( zonder deksel ) Lekker makkelijk. De warme plek is mijn magnetron met een kan heet water er in. Ik kan het inmiddels ook met mijn ogen dicht. ( ik heb er net weer 1 gebakken. 1260 gram, maar niet echt groter dan een van de bakker )

    Bij jou gaat alles sneller, want je gebruikt waarschijnlijk meer gist. De eerste (gedroogde) gist die ik kocht was zo duur, dat ik besloot de helft te gebruiken, en dat ben ik blijven doen, ook al kwam ik er later achter dat ik afgezet was.

  32. knutselsmurf zegt:

    Je tijdzone staat ingesteld op GMT 🙂

  33. Selma zegt:

    Knutselsmurf,
    leuk om over dat ritueel te lezen. Alleen, dat van die magnetron begrijp ik niet.
    Zet je hem dan aan, bij het rijzen, op welke stand? Bak je erin?
    Mijn ervaring is dat bij het rijzen wel wat zuurstof nodig is.
    Een te kleine hermetisch gesloten ruimte is niks. Ik leer altijd graag wat bij, en liet eens een gast volgens z’n eigen recept bakken. Hij dekte het rijzende deeg luchtdicht af met plastic folie. Ik ben beleefd gebleven, heb ’t niet gezegd, maar vond het brood toen niet zo lekker…
    Wat de prijs van gist betreft. Als je een aardige ‘echte’ bakker kent, kun je daar gewoon een pond of kilo gist vragen. Ze kijken wel verbaasd, maar hier heb ik het ook gedaan. Dat kost een fractie van de supermarktprijs, en… bakkersgist is gewoon gist. Niks anders.
    En heb je wel eens aan zuurdesem gedacht? In de grijze oudheid, toen ik hippie was, bakten we daar brood mee. Zuurdesem maak je elke dag zelf, kost niks (maar ik hou er niet meer van.)
    Tenslotte: een magnetron is trouwens ook duur, in elektriciteitsverbruik. Dacht ik.

  34. Selma zegt:

    Even googelen op zuurdesem, en kwam dit aardige blog tegen. Ga gelijk even proberen of het lukt. En hoe een eigen zuurdesembroodje anno 2012 zal smaken. Ik herinner me dat brood van vroeger als een soort karton. Maar wie weet wordt het nu wel lekker!
    http://de-kleine-dingen.blogspot.com/2010/04/zuurdesem-maken.html

  35. knutselsmurf zegt:

    Luchtdicht… Als je mijn pannen ziet : die zijn nogal vaak op de grond gestuiterd. Na een uur of 3 komt er een biersmaak aan deeg, maar normaal is het dan al lang gebakken. Ik zal eens proberen of er iets verandert met een theedoek. Zonder zuurstof zou gist ook moeten werken, maar misschien komt er dan een andere smaak aan het brood ?
    Ik gebruik die magnetron alleen als een soort theemuts, ik zet hem niet aan. Een magnetron heeft normaal een rendement van 50 %, dus een 900 W magnetron verbruikt 1800 W. Ik bak het brood in een gasoven, lekker snel.

    Zuurdesem. Heel vroeger heb ik het weleens gemaakt. Het is moeilijk het onder controle te houden, bij warm weer loop je kans dat je deeg beschimmelt. Ik hou eigenlijk ook niet van dat zure.

  36. Pingback: Witte Chocolade en… geen verrassing!! | Er was eens…

  37. Pingback: Lichaamsboter en Kopzalf | Er was eens…

  38. Pingback: De Trukendoos van Albert Heijn verklaard, deel 2: Groen! | Er was eens…

  39. In veel producten zit afval
    das niks nieuws toch heb zelf ik de vleeswaren industrie,gewerkt weten julliewar er in leverworst gaat zal het jullie verklappem. komt die , Zwoerd en veel spek, vet dus 50 kilo Let op echte varkenslever 2O kilo op de 100 kilo bloed kruiden en zout . en het smaakt ook nog hahaha Alsje jeeigen hier druk om maakt kun je niks meer eten toch

  40. Selma zegt:

    Rob,
    dank je wel voor je reactie, Ja!! Ik weet wat er in leverworst zit. In 1972 werkte ik op een kantoor met uitzicht op een leverworstfabriek. Gadverdamme. Wat ik daar voor een lillende gele grijze roze gelei-blubber binnen heb zien voeren, en later als glanzend bruine worsten uitgaan. Al meer dan veertig jaar kots ik dus van leverworst. Gelukkig zijn er nog heel veel echt lekkere dingen te eten. Alleen, inderdaad meestal niet met beesten als oorsprong. Mensen knoeien wat af. Bah.

Schrijf hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s