Varkensworst, Kalkoenworst, Kinderworst, of de legale viezigheid van vleesindustrie en supermarkten

Varkensworst is gemaakt van gemalen varken, kalkoenworst van gemalen kalkoen,
en kinderworst? Daar bewijst de Nederlandse taal een van haar onvolmaaktheden.
In kinderworst gaan geen gemalen kinderen, maar wel bakken gemalen gorigheid.
Die ouders dus argeloos kopen om hun kroost een ongezond levensbegin te bezorgen.

Pa en ma worden in de winkel lekker gemaakt om het spul te kopen door een tv-poppetje van vlees (‘leuk voor de kinderen!’) en stickertjes met ‘voordelig’ en ‘lekkere feestdagen’.

Oh wat een feest: kinderworst is er deze maand ook in kerstboomvorm. Nu goedkoper!

Wat zit er die kinderworst? Het etiket zegt:
61 % varkensvlees, 17 % kalkoenseparatorvlees, varkenseiwit, runderhemoglobine, aardappelzetmeel, zout, varkensspek, specerij extracten, E250, E316, E325, E450(i).

Allereerst varkensvlees. Welk deel van het varken?
Dat weet een onschuldige klant niet. Ik wel, want ik heb gewerkt op een kantoor met uitzicht op de binnenplaats van een worstfabriek. Dan word je vanzelf vegetariër:
zo ongeveer al het slachtafval dat van een varken overblijft als er karbonades en ham uitgesneden zijn, en de haren en de hoeven, wordt daar in een blubberige gelig-beige brij door de achterdeur naar binnen geglibberd, om de volgende dag via de voordeur als smakelijk ogende glimmend bruine worsten naar buiten te komen.

Kalkoenseparatorvlees
Dat is ook een restproduct, een uitvinding van de vleesindustrie om het uiterste uit slachtafval te peuren. Door een separator wordt het uitgebeende vogelskelet van de laatste spier- en kraakbeenrestjes (en soms ook stukjes bot) ontdaan.
Het heet  spuitvlees omdat het er vaak met een hogedrukmachine af wordt gespoten,
maar ook wel schraapvlees als het er machinaal afgekrabt is.
Dan is er nog grotere kans dat er ook stukjes bot in zitten.
Het resultaat is een kleffe vuilroze meurende massa.
Het geeft de typische meur die je ruikt als je langs dönerzaakjes loopt.
Aan kipnuggets en frikadellen, en kinderworst zijn dan ook zoveel geur- en smaakstoffen toegevoegd dat ze anders ruiken, en zoveel bindmiddel dat de blubber stevig wordt.

Varkenseiwit
Dat is legaal bedrog. Ongelofelijk dat de Europese Unie Europese Unie dat goedkeurt,
want het is louter hebzuchtige misleiding en vuiligheid.
Allereerst is varkenseiwit een dubieus samengesteld industrieel product uit slachtafval dat allerlei oorsprongen kan hebben, bewerkingen ondergaan en besmettingen kan herbergen.
Het wordt gebruikt om vlees meer volume te geven, om er meer water in te kunnen pompen, dus meer geld te kunnen verdienen met vlees dat deels geen vlees is maar water.

Runderhemoglobine
Dat is het chemisch bewerkte eiwit van rode bloedlichaampjes dat transglutaminase heet, oftewel vleeslijm. Het lijmt vleesresten aan elkaar zodat het één geheel lijkt.
Bloedlijm. Lekker voor de kinderen. Smakelijk eten kleintjes!
(Zo kan men ook van biefstukafsnijdsel een echt lijkende biefstuk maken, en die duur verkopen. Bijna alle voorverpakte ham is zo in elkaar geknutseld.
Weer zo’n uitvinding van de vleesindustrie om de klant te bedriegen.)

Aardappelzetmeel
is een vul- en bindmiddel

Zout & varkensspek
zijn smaakmakers, maar kennelijk niet genoeg, want:

Specerij extracten
Dit is pas hele linke toevoeging. Wat zijn dat? Niemand weet wat het precies is, behalve het laboratorium van de fabriek. En dat is merkwaardig, èn gevaarlijk. De klant moet denken: specerijen, ach, dat zijn gedroogde kruidjes om de worst lekkerder te maken.

Maar de term ‘specerij extracten’ mag ongezien van alles dekken,
en is niet zelden een dekmantel voor MSG, allerlei types glutamaten
die een goed geïnformeerde ouder zijn/haar kind absoluut niet wil voeren,
in elk geval niet voordat er uitputtend onderzoek naar geweest is, maar de lobby van de voedingsindustrie is zo machtig, en er zijn zulke mega-financiële belangen mee gemoeid
dat het langzaam ziekvoeren van de consument legaal en wereldwijd door mag gaan.

De E-nummers
Die mag de consument helemaal zelf uitzoeken.
Bij medicijnen is een bijsluiter wettelijk verplicht, en in de apotheek wordt de klant ook nog eens uitgebreid over de inhoud van die bijsluiter bijgepraat, maar in de supermarkt of bij de drogist mogen we het zelf uitzoeken, en ons laten bedriegen en/of vergiftigen.
Ook of juist de analfabeten en half-geletterden. Wie dan wel zelf op zoek gaat naar de betekenis van die nummers wordt om de oren geslagen met scheikundige kreten, waar je middelbare school voor gehad moet hebben, maar feitelijk meer.
Ook spreken de diverse deskundigen en/of belangengroepen elkaar tegen.

In kinderworst zitten dus nitrieten en nitraten, conserveermiddelen, voedingszuren en antioxidanten van het type dat allemaal niet aan baby’s gevoerd mag worden aangezien de lever nog niet in staat is deze additieven om te zetten.
(Dat bepaalt de Voedsel- en Warenautoriteit dan weer wel).
Maar wanneer houdt een baby op met baby zijn?
In het kinderdagverblijf van mijn kleinzoontjes werd ook aan
de kleinste peuters de goedkoopste plokworst gevoerd.

Laat het een troost zijn dat de worst voor volwassenen nog veel smeriger wordt samengesteld. Neem bijvoorbeeld Spaanse grillworst: 87 % varkensvlees
(dus slachtafval van neus tot staart, van oor tot tepel), en vijf soorten suiker:
melksuiker, glucosestroop, glucose-fructosestroop, invertsuiker, melasse.
Voorts: gefermenteerd rijstextract, geharde palmolie (dat is het beruchte transvet),
en plantaardig eiwithydrolysaat oftewel een soort MSG.
En dan ook nog wat ‘natuurlijke’ smaakjes, paprika, knoflook, rode peper.

Vervolgens nog een rits E-nummers te beginnen met E621: MSG zelf.
E 150 a, karamel
E 160c, kleurstof uit paprika
E 162, bietenrood
E 202, Kaliumsorbaat t-2.4-hexadieenzuur kalium
E 211, Natriumbenzoaat Benzeencarboxylzuur natri
E 223, Natriumwaterstofsulfiet Natriummetabisulf
E 250, zie kinderworst
E 260, azijnzuur, ethaanzuur
E 316, zie kinderworst
E 330, citroenzuur
E 415, Xanthaangom
E 420(i) Sorbitol
E 450i en E 451i, Kalium- en Natrium trifosfaten
E 452, Polyfosfaten
E 452(i) Natriumpolyfosfaat
E 575, Glucono-delta-lacton
E 1520, Propyleenglycol

Zoek het maar lekker uit klant.
En vraag je niet af waarom je ziek zwak en misselijk bent.
Trouwens, als je ziek wordt, mag je steeds meer en meer zelf gaan betalen.
Want dat is het scenario van de toekomst:
de overheid laat de burgers zich ziek eten
(naast de vergiftiging door de overige industriële vervuiling)
en als de burger dan ziek is,
kan hij voor een steeds moeilijker betaalbaar deel van de kosten opdraaien.

Leve de welvaart!
Bis bis bis

Advertenties

Over Selma

Maarten Lutherschool 1958
Dit bericht werd geplaatst in Dode dieren, Lekker eten!, Smeerlapperij, Uncategorized, Weetnietbetersyndroom en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

52 reacties op Varkensworst, Kalkoenworst, Kinderworst, of de legale viezigheid van vleesindustrie en supermarkten

  1. Appelvrouw zegt:

    Jakkes, wie eet (koopt) er ook worst!
    De keuringsdiens van waarde vind ik ook een goed programma.

    Ik weet al zeker 30 jaar geen varken meer, maar wie weet hoeveel in onwetend binnenkrijg?
    En waarom in zoveel artikelen sorbitol moet en al die andere E stoffen heb ik ook nooit begrepen.
    margarine smaakt wit net zo best als geel. Hebben we misschien te weinige geprotesteerd tegen al die vuiligheid in ons voedsel?

  2. ….denk dat ik even een lekker stuk wordt ga kopen….

    Natuurlijk is het rotzooi; maar goed voor millieu; geen afval weggooien.
    personelijk vind ik fricandel lekkerder, maar die zijn hier niet; daar zit max 4% dierlijke rommel in.
    Maar dan vinden de vegetariers weer niks…
    immitatie vlees is compleet smakeloos
    en echt vlees duur.

  3. selmasalo zegt:

    Appelvrouw,
    Keuringsdienst van waarde is van goud!
    Hoeveel we onwetend binnenkrijgen? Tja, wat we niet weten, weten we niet.
    Het beste is de dingen zoveel mogelijk zelf van grondstoffen te maken.
    Dus ouderwets een kookboek gebruiken.
    Geen rösti uit pakjes, maar zelf eko-aardappels raspen en bakken.
    Dat doe ik alleen al omdat het áltijd lekkerder smaakt dan supermarktpakjes.

    En waarom in zoveel artikelen sorbitol en E-stoffen moeten?
    Het enige antwoord is helaas het financieel belang van de Unilevers en Albert Heijnen.

    Margarine zou je spaarzaam of niet moeten gebruiken. De vetten zijn op zich oké, maar de wijze waarop ze gestold raken, maakt ze juist heel slecht. Beter kun je (met mate) echte boter eten.

    Het beste protest tegen al die vuiligheid in het voedsel is: niet kopen.
    Dertig jaar geleden aten de mensen ook lekker (of lekkerder want echter) toen de koelvitrines van de supermarkten nog niet uitpuilden van de plastic maaltijden en bakjes vla.

  4. selmasalo zegt:

    Kleet, je bent al zo oud geworden met fabrieksworst, daar kan vast nog wel een jaartje bij. Of niet. Wat maakt het uit. Tenminste, dat denk ik (ook) van mezelf als ik een kroket in m’n mond steek.

    Mijn stukje gaat erom dat er kindervoer op de markt gebracht wordt waartegen mensen beschermd zouden moeten worden, in plaats van dat het goedkoop is en aangeprezen wordt.
    Kindermaaltijdpotjes barsten van de suiker, al is dat niet te begrijpen uit het etiket, in ‘kinderchocolade’ zit nauwelijks cacao, en kinderbroodbeleg is ook een en al vet, suiker, kleurstof en geheimzinnige toevoegingen.
    Dat is echt misdaad, en misbruik van de goedbedoelendheid van ouders, die daardoor hun kinderen een van de industrie afhankelijke smaak bezorgen, en een slechte lichaamsopbouw.

  5. En er is altijd een goed alternatief, bij ons in de buurt verschillende landwinkels met ambachtelijke en biologische producten.
    In vrijwel elke plaats vind je nog ambachtelijke slagers, op tien minuten fietsen een biologische kaasboer (remeker) die ook vlees van hooglanders verkoopt, duur? Valt reuze mee we hoeven toch niet zoveel te eten.
    Supermarkten……….we mijden ze, zeker in het touristenseizoen, wanneer Lunteren vergeven is van de hufterige bierbuiken.
    Met een beetje moeite en zelf lekker koken kan je de door jou genoemde humbug lekker elders laten meuren.
    Wij hadden pas ons jongste nichtje (6 jaar) te eten en we waren gewaarschuwd, ze zou alles vies vinden (thuis is goed voer nagenoeg onbekend), haha, er gingen verbluffende hoeveelheden in roomboter gebakken aardappels, tomaat, zelfgemaakte appelmoes en hooglander biefstuk naar binnen.

  6. knutselsmurf zegt:

    Ik eet al bijna 30 jaar geen vlees. Sommige problemen ken ik gewoon niet. Ik hoef nooit op te letten dat ik niet teveel eet. Als ik een filmpje probeer te bekijken, krijg ik tot vervelens toe “dit is Henk. Henk zijn cholesterol….” Ik heb geen cholesterol. Puh…
    Net als kinderen vind ik hazelnootpasta erg lekker. Geen idee wat ze er in stoppen, en hoe ze het zo goedkoop krijgen. Ik betaal voor de 100 gram hazelnoten die er in een pot zitten net zoveel als ik voor de hele pot pasta betaal en het ingredient “soja lecithine” kan ik nergen kopen.

  7. Aad Verbaast zegt:

    Horror blog. Dat wordt slecht slapen vannacht!

  8. Reine jRagolo zegt:

    Ik wil mijn eetlust niet bij voorbaat bederven en eet dan ook van het hele varken.

  9. joost tibosch sr zegt:

    Dacht nog dat onze consumptiemaatschappij dieren alleen maar misbruikte van fok tot en met slachthuis, na jouw verhaal is me misselijk makend duidelijk dat ze ook na hun slacht nog volop misbruikt worden voor commercieel gewin.

    Met mijn geloof wordt ik toch met name misselijk van die consumptiemaatschappij en haar misbruik in de Kersttijd. Het kerstverhaal gaat literair over de tegenstelling tussen een kleine Johannes, zoon van een joodse tempelpriester en geboren in een toenmalig zich geweldig vindende joodse maatschappij in een blije zingende joodse familie (en daar is op zich, behalve het begrijpelijk chauvinistisme, niks mis mee!) …. en een kleine Jezus -literair als kernbeeld van zijn latere leven- in joodse profetische contekst geboren uit een niets betekenend Galilees grietje en buiten de geaccepteerde maaatschappij tussen – wat men toen zag als- zondig uitschot van herders en stal, heil zoekend in de “onreine” natuur en dan straalt een ster en zingen engelen. In latere versie is daar om die profetische natuurcontekst nog te onderstrepen de os en de ezel bij de kribbe gezet.

    En die commerciele maatschappij waagt het nu met name in haar steeds langer durende commerciele Kersttijd te pronken met al haar commerciele ieder jaar vernieuwd duurdere veren en vleesprodukten en heeft dan ook nog eens plots weer de mond vol van Jezus,.. hoe durven ze! (want daar is wel heel veel mis mee!)!

  10. Kerstmis is van oorsprong niet eens een kerks feest, maar midwinter viering met het nodige zuipen en vreten.
    Pas in de achttiende eeuw waaide het naar europa als christelijk feest en cadeautjes regen
    Dat terzijde.
    Maarre…dat zogenaamde echtere voedsel zonder supermarkt was niet 30 jaar terug, maar 60
    En de rotzooi die we toen vraten!
    Want een winkel gooide niks weg; ook de slager niet.Wat niet op tijd verkocht was, ging in het gehakt.
    Groentes lagen zo lang dat ze bijna wortel schoten en niets meer bevatten.
    Standaard was brood wittebrood; tarwe en bruin kwam later.

    Het vooroordeel dat biologisch beter zou zijn en vrij zou zijn van chemicalien is pure en onnozele onzin.
    Biologische boeren spuiten ook; met verboden chemicalien ’s nachts; en met toegestane overdags.
    Ook bio piepers worden wekelijks met productbeschermers gespoten.
    nee hoor, ik ben blijde met bio industrie; een goed stukvlees, voor niet al te veel geld.

    Spreekwoord: Wie wordt vreet en weduwen trouwt weet maar nooit wat daarin is gestouwd”
    niet netjes, wel waar.

    Zo ook Europa; waar ieder voorstander van is.
    Sinds 2000 is de naam “chocolade” niet meer beschermd op verzoek van england en finland; en dus mag er dierlijk vet in; niet dat het nodig is; hooguit misschien in bloedhete landen, maar het gebeurd nu.leve europa!

    Voor kinders wordt altijd suikers toegevoegd; zoet is een basis smaak die verkoopt..maar dat komt omdat de moeders lui zijn…
    Noten: verkopen voor geen meter…

  11. selmasalo zegt:

    Fulps,
    zo is het gelukkig tegenwoordig: er zijn goede alternatieven, zelfs bij supermarkten (de laatste jaren). Ook steeds meer landwinkels en aan huis verkopende boer(inn)en, en zo.
    En fijn dat jullie ook lekker zelf koken.
    Maar het gros winkelt zich helaas de obesitas op den duur, en laat zich als betalende vuilnisbak gebruiken.
    Verder vind ik wel eigenlijk heel leuk dat Lunteren nog een toeristenseizoen kent. Dat betekent toch dat mensen geen vliegtuig naar Alanya-all-inclusive nemen, een pluspunt.

    Maar wat treurig dat dat jongste nichtje de reputatie heeft ‘alles vies te vinden’.
    Als ouders niet in staat zijn een kind behoorlijk alles wat op tafel komt te laten eten, is dat een vorm van kindermishandeling. Die ouders zakken voor zo ongeveer les 1 van de opvoeding. De term ‘vies vinden’ hoort überhaupt niet in de mond van een kind thuis. Daar horen wel groente en fruit, in plaats van monatoetjes en plastic fruitflesjes, en bruin brood met pindakaas i.p.v. chips en verpakte tussendoortjes, en gewone melk en thee, i.p.v. yokidrink en cola.

  12. selmasalo zegt:

    Knutselsmurf,
    goed om te lezen. Vegetariërs hebben gewoon gelijk. Ik ben overigens geen vegetariër, maar eet heel soms beest dat lekker geleefd heeft, omdat het lekker is (als ik bijv. bij m’n broer in Finland ben, en de buurman heeft eland geschoten), en ik vis wel eens, om te eten, of pluk schelpen.

    Maarre, jij hebt wel cholesterol. Elk mens heeft dat, en het is nodig ook.
    Wat die Karin Bloemenachtigen bedoelen is dat ze teveel van de slechte soort hebben, vanwege aanleg (enkelen) of vanwege de ziekmakende vreterij (velen).

  13. selmasalo zegt:

    Aad Verbaast,
    als je niet slapen kunt, lees dan wat van Wakker Dier

    Reine jRagolo,
    gelijk heb je.
    Maar dan wel van een slager die het vlees niet opspuit met 10 % water & chemicaliën hè?

  14. Blewbird zegt:

    Kindervleeswaren hebben ze hier bij Hoogvliet ook. Ik weet weer waarom ik geen vlees eet. Dit soort praktijken is misdadig. Je kunt overigens wachten op een grote non-meat-lobby, want daar is straks veel mee te verdienen. Vrije markt, weet je nog. Het gaat niet om gezond, het gaat om geld.

  15. selmasalo zegt:

    Joost Tibosch,
    jammer dat het mijn schuld is dat je nu je onschuld kwijt bent wat dat commercieel misbruik betreft. Ma behoor je hopelijk bij de mensen die de ingrediënten van verpakkingen lezen voor ze iets kopen. Dat is het nieuwe verzet hoor: niets kopen waarmee je belazerd wordt door die vergiftigende industrie. Voedselindustrie. Het woord alleen al is een gotspe.

    Mooi verhaal over je geloof. Ik had niet anders verwacht van jou 😉
    Maar ook daar moet ik je helaas, meen ik, wat bijbrengen: de goorste dierenmishandeling vindt juist plaats in de Bible Belt, waar veel van die vreselijke varkensstallen en legbatterijen staan. Christelijke boeren hebben er vaak geen enkel bezwaar tegen om dierenbaby’s vrijwel direct bij hun moeder weg te halen, in betonnen gevangenissen te plaatsen waar ze elkaars staatrjes en oren afbijten van ellende. Lees verder bij Wakker Dier.
    De Kersttijd is het schijnheiligste moment in het dierenmisbruik het jaar rond.
    Uit protest daartegen eten wij al vanaf dat de kinderen kleutertjes waren, sinds een kleine veertig jaar vegetarische boerenkoolstampot met kerstmis. Met een paar kaarsjes erbij is dat echt feestelijk, en zonder dierenleed.
    Ik vind het walgelijk om een stuk lijk te eten ter ere van een godsdienstig feest. Al lustte die God van het oude verbond er wel pap van, we kunnen met hem communiceren via bidden toch? En hem zeggen dat we daaraan voorbij geëvolueerd zijn. Weg met dat dierenoffer. We sprenkelen ook geen stierenbloed meer op de vier hoeken van het altaar (wat de Joden van de Babyloniërs leerden, Ez 43:18-26)

    En we hoeven helemaal niet mee te doen met die ‘steeds langer durende commerciële Kersttijd’.
    Een paar kaarsen in de winternacht zijn heel fijn, en nog een paar bescheiden tradities, en de kerk voor sommigen, maar de rest is flauwekul.
    Vooral de misselijk makende Amerikaanse Santa Claus, die obesitas drankneus, als wegwijzer voor alle volvretenden. En cadeautjes? Nederlanders doen elk weekend al niks anders dan zichzelf verwennen met cadeaux, als ze in hun koopgoten lopen en modeartikelen moeten kopen. Moet daar eind december nóg meer bij dan?

  16. selmasalo zegt:

    Kleet,
    je hebt gelijk, het verhaal van de geboorte van Christus is door de kerkvaders op het midwinterfeest geplakt, om een lang verhaal kort te maken.
    Maar dat was niet pas in de achttiende eeuw maar op het beroemde concilie van Nicea in het jaar 325.
    Met die cadeautjesregen bedoel je de Amerikaanse invloed. In de VS importeerden Hollandse kolonisten Sinterklaas, die daar vervormd werd tot die dikke clown met z’n rendierslee, en dus verbasterd en al weer naar Europa is teruggekeerd.

    Wat betreft dat ”zogenaamde echtere voedsel zonder supermarkt”, daar kunnen we niet zomaar een jaartal op drukken. Zelf ben ik opgegroeid met een boomgaard en een moestuin waaruit we zomer en winter aten. Ik hou van huis uit van echt eten, en weet niks van dat verlepte voer waar jij over schrijft. Wij aten bruin brood, en ‘vraten’ nooit ‘rotzooi’. Of het moeten de valappels met pieren geweest zijn, die we verplicht eerst op moesten maken, tegen onze zin als kinderen. Maar we deden het braaf, de strontgangetjes uit de appels schillen.

    Ik heb de supermarkten de laatste 30 jaar zien verloederen tot kant-en-klaarketens. Hoewel het nog net niet zo erg is als in de VS, waar je soms niet eens een verse appel kunt kopen, alleen plastic bakjes voorgeschilde gesneden stukjes die godbetert Albert Heijn nu ook aanbiedt (voor welke geestelijk gestoorden eigenlijk?).
    Ik heb het bewust meegemaakt. Bijvoorbeeld doordat ik uit luiheid wel eens een blik bonen kocht, die van de ene op de andere dag niet meer te eten waren omdat er plotseling suiker aan toegevoegd was. Dan ging ik erover corresponderen met zo’n fabriek, maar dat is een ander verhaal.

    Voor kinderen wordt tegenwoordig bijna overal suiker aan toegevoegd. Dat is ook gigantisch geëxplodeerd de laatste dertig jaar, overgewaaid uit de vermaledijde VS. Kinderen zijn langzaam aan van baby af aan vergiftigd met teveel suiker in alles, van Olvarit tot Liga naar Coca Cola en diabetes en obesitas.
    Je moet nu echt je best doen als ouder om versuikerd voer te vermijden, of te miniseren.
    Dat heeft weinig met luiheid van moeders te maken (waar zijn de vaders, seksist?) maar alles met misleiding door de voedselindustrie.

    Verder weet ik te weinig van hoe eko- en niet-eko-boeren werken. Daarin laat ik me, als ik iets wil weten, adviseren door mijn broer, die in Rusland adviseur voor de biologisch landbouw en veeteelt is. Van hem weet ik wel dat je de meeste ‘gewone’ landbouwgiffen beter mijdt als de pest.
    Maar jij moet doen wat je niet laten kunt.

    Dat spreekwoord: Wie worst eet en weduwen trouwt weet maar nooit wat daarin is gestouwd, is smerig, maar waar.
    Hij kan ook andersom: Wie een weduwnaar trouwt, weet nooit waar hij zijn worst in heeft gedouwd. (Hoewel dat voor elke loslopende man geldt.)

    Tenslotte: ‘Europa, waar ieder voorstander van is’.
    Ooit van Eurocritici gehoord?

  17. selmasalo zegt:

    Blewbird,
    goed dat je geen vlees eet.
    Je hebt, denk ik, helaas gelijk als je zegt dat we kunnen wachten op een grote non-meat-lobby, omdat daar straks veel mee te verdienen valt.
    Zo werkt het met de industriële machtigen. Eerst vervuilen ze schaamteloos rivieren, zee, grond en lucht, om dan ineens te beseffen dat ze meer omzet kunnen maken door hun producten ‘groen’ te noemen, of ‘duurzaam’. Van die vrije-marktpiraterij zijn erg smerige voorbeelden te geven. Ik zal er eens een paar bij elkaar zetten in een blog.
    Een klein voorbeeldje zag ik van de week, en moest er erg van lachen, hoewel het om te huilen is:
    een zak drop waarop een logootje ‘gezonde keuze’, want ‘0 % vet’.

  18. knutselsmurf zegt:

    Nee, ik heb zo weinig cholesterol in mijn bloed, dat de dokter dacht dat er iets mis was met de meting. Ik ben ook wel een beetje mager, maar weer niet zo dat het een probleem is. Ik heb een BMI van 18,5. Het grappige is, dat mensen met een overgewicht me erg ongezond vinden en me waarschuwen. Ze hebben niet door dat de gemiddelde mens veel te dik wordt. Reclamepraatjes zijn de nieuwe godsdienst. Ik zei een keer tegen een moddervette kennis dat ze van een literpak vruchtensap na de sportschool alleen maar dikker werd. Dat had ik helemaal verkeerd begrepen, want er zaten geen toegevoegde suikers in. ( het spul smaakte mierzoet )

  19. selmasalo zegt:

    Knutselsmurf,
    oké, je hebt weinig cholesterol, maar dus niet ‘geen’. 😉
    Komisch dat je gewaarschuwd wordt door dikkere mensen. Maar wat brutaal eigenlijk!
    Maar ik lees dat jij op jouw beurt ‘modervette’ kennissen waarschuwt, haha…

    Dat reclamepraatjes de nieuwe godsdienst zijn, ja, zo’n beetje in die richting denk ik ook.
    En de nieuwe liturgische gezangen zijn dat non-stop Engelstalige gekreun op de meeste radiozenders.
    Maar sinds de jaren ’60 mogen we in Nederland vrijelijk godsdienstafvallig zijn.

  20. Het verhaaltje van onstaan van kerstmis als….is bijna goed.
    Triumviraat (naam goed?) heeft er eens een goed blog over geschreven.

    Je broer zal er wel gesubsidieerd bezig zijn.
    Biologisch is niet wat ze daar nodig hebben.
    productie wel.
    Maar ook in andere oostbloklanden.
    In polen werden landerijen van 2000 hectares bijna gratis uitgegeven aan NL boeren.
    reden Dan kregen ze goedkope en hoogwaardige voedselproductie; dat voorkomt inflatie.
    In Roeenie wordt maar 30% geproduceerd van wat minimaal nodig is om te overleven.
    Reden Boeren zijn er super stom.Als je vraagt: hoeveel soorten aardappels ken je?
    Antwoord; twee, rode en witte.
    School vinden ze niet interessant.
    Ze zijn wel wat de bio idioten in NL wensen: 85% is kleiner dan 4 hectare, maar ze hebben wel alle machines; betaald door brussel.
    Net zoals in de Kaukasus, eens de voedselschuur van de sovjet- wordt het merendeel van de groente ingevoerd uit west europa.
    Maarre…echt vlees zoals het moet vlgns de bio idioten; de varkens wentelen zich in allerlei soorten bacterien, smeriger dan smerig, ze vreten rotzooi…Dus lekker alternatief.

    het is achtelijk, dat 20% van alle voeding voor moscou uit NL komt, dat NL exporteert naar de kaukasus; dan moet je echt niet mekkeren over biologisch maar op gewone productie; kantiteit en kwaliteit; en later ooit iets anders

  21. Vorige week zat iemand tegen me te zeuren” maar wel puur natuur, puur biologisch”
    denk dat 10 maal zoveel mest op het land gooiden als toegstaan is in NL, en ook in “verboden” perioden.
    Dus ik vraag: wel eens gehoord van EHEC doden? de krant schreef er niet meer over toen er 55 doden waren en 3000 besmetten.
    Dat kwam door bemesting van groenten die al boven de grond stonden met dierlijke mest…
    Die mensen die r dood aangingen: puur biologisch en puur natuur; dat wel.

  22. Maarre…standaard afkatten is natuurlijk ook onzin.
    Unilever haalt chinezen hierheen en schoolt ze dan jarenlang.
    Daarna gaan ze terug en produceren ze voor unilever, b.v. paddestoelen voor knorr soep
    Alles alleen maar topkwaliteit.
    Alles laboratorium getest.
    dat is nodig.
    Reden; de grond is een verzamelplaats van ziekten, bacterien schimmels , vreemde chemische samenstelling, huis van vreemde insecten.
    Dan is er nog de lucht; vrije aanvoer van virussen, bacterien,en chemische stoffen en insecten
    Daarin moet een boer produceren.Naarmate hij het millieu beter beheerst, zijn de risico’s op ziekten en besmetting kleiner, dus ook de noodzaak van chemicalien.
    Topmodern: een soort van ondergrondse ruimte, met tegen het plafond leds, met 3 kleuren licht.
    de groente groeien in laden, die beurtelings een paar uur aan dat licht worden blootgesteld.
    Uiteraard in een aqua cultuur.
    totaal vrij van chemicalien; omdat het millieu volledig beheersd wordt
    Super biologisch dus…

  23. joost tibosch sr zegt:

    Laat jouw anti-christelijke furie gelaten over me heen gaan.. zit me wel af te vragen wat zgn. christendom in jou beschadigd heeft..en voel me daar allerminst verantwoordelijk voor! Als je dat maar weet…

  24. Grutte Pier zegt:

    Daarom ben ik ook Kanibaal, en vreet Kleetjes als toetje….

  25. Dankjewel Selma.
    Prachtig en goed getimede informatie. Altijd weer verbazingwekkend hoeveel mensen de Keuringdienst van Waarde proberen te vermijden.
    De aflevering over Albert Heyns “Vers gehakt” van eigen bodem was uiterst verhelderend.
    Seperatorvlees van voor drie dollar van boeren uit Botswana aangekochte koeien die te weinig bezitten om de beesten te voeren. Drie maanden opgeslagen in een koelhuis in Londen en daarna in Nederland vermengd met varkensvet om het half om half te maken. Product van eigen bodem (bij elkaar geveegd op een nederlandse vloer ?).

  26. De orthox(gristelijken) vieren 4 dagen kerstmis. Er wordt vooraf een varken geslacht; arme beesten; ze worden bij bewustzijn aan de straat gekeeld, altijd leuk dat kineren het zien.
    Kip mag er niet gegeten worden met kesrt/oud en nieuw; dan komt het tegenslag van voorafgaande jaar terug.
    pasen is leuker; alleen niet voor dieren; iedereen slacht een lam.
    De NL dierenhandel weet het niet maar de prijzen liggen buiten NL aanzoienelijk hoger dan in NL

    Omdat jij talendeskundige bent het volgende wat gristelijke fanatici en friese hufters (zijn er anderen?)
    niet weten.
    Het woord “hel” is de aanduiding van de vuilnisbelt buiten Jeruzalem van ruim 2000 jaar terug.
    Daar leefden de honden en varkens.
    Vandaar dat die als onrein werden beschouwd.
    De moslims–die van alle geloven een deel overnamen, namen dat dan ook over.
    Domheid schijnt erfelijk te zijn.

  27. Joshua zegt:

    Het Engelse Woord : W O R D geeft een perfecte Définitie !! W O R S T

  28. hannekelive zegt:

    ben blij dat ik geen worst lust…..

  29. een lekkere gerookte worst–heeft geen conserveermiddelen nodig; daarna drogen—yammieyamie.
    Roken met berken of eiken als tweede keus.; minimaal 1 uur

  30. Lecktorama zegt:

    Een indrukwekkend staaltje onderzoeksjournalistiek, en nog goed geschreven ook. Ik vind het beter uitgediept dan tien afleveringen van Keuringsdienst van Waarde bijelkaar! En begrijp me goed, dat vind ik een hartstikke leuk en leerzaam programma! Zo zie je maar weer wat een waanzinnige bijdrage goed geïnformeerde bloggers (in dit geval Selma dus) leveren.
    Om je vingers bij af te likken. Keep up the good work!

  31. selmasalo zegt:

    Kleet,
    ik kan niet op àl je lappen tekst in gaan, gewoon, omdat ik ook nog wel leven naast m’n blog.
    Maar even reactie op deze puntjes: bedoel je dat (weer) snerend? Dat mijn broers werk gesubsidieerd zou zijn? Als dat al zo is, dan is het net zo gesubsidieerd als het werk van een minister president of een streetcornerworker. En daar is niets mis mee. (Hij werkt overigens voor de Finse overheid, als ontwikkelingswerker in Rusland, al vóór de opheffing van de Sovjetunie)
    In de Oostbloklanden hebben ze zowel productie nodig als advies over biologisch telen.
    Daar heeft hij zich een jaar of dertig mee bezig gehouden: ouderwetse Russische boeren leren om op de grens van de nieuwe tijd hun degelijke duurzame manieren te behouden, en gezonde productiebevorderende praktijken te implementeren. Zich niet te laten overdonderen door de reclame van internationale gif- en mestproducenten, maar het slechte af te wenden of af te leren, en het goede te behouden en/of aan te schaffen.
    Om die reden wilde Finse overheid hem afvaardigen naar het Europees parlement. Maar hij liep daar op proef een week rond, om zich doodongelukkig te voelen in die flats en vergaderkamers. Hij is een buitenman, die liever praktisch met boeren werkt.

    Wat het woord “hel” betreft, dat is rechtstreeks overgenomen uit antieke Germaanse talen, waar het naam van de godin van de onderwereld was (ook Helle, Hella, of Vrouw Holle).
    Bij de Germanen was haar rijk geen gruwelijk oord, maar simpel een nogal duistere plek onder de grond waar alle doden heengingen die het Walhalla niet verdienden.
    Het christendom nam het woord over, en vulde het met de bekende misdadige fantasie in.
    Wat het Gehenna betreft, waar je naar verwijst, of Gehinnom (‘vallei van Hinnom’), dat was waarschijnlijk gewoon een vuilverbrandingsplaats, waar allerlei spookverhalen over verzonnen werden, om elkaar en vooral kinderen mee te dreigen.
    Het idee dat er een onderwereld bestaat waar mensen geoordeeld worden komt van de Grieken.
    Dat idee werd overgenomen door Joodse geleerden, en met de Gehenna vereenzelvigd, alleen duurde voor hen de straf daar maar een jaar (dat werd wat later het Voorgeborchte der Roomsen).
    Voor het begin van de jaartelling bestond het idee van zo’n gruwelijk brandoord als de hel gewoon niet. Hele maal nergens beschreven. Het oude Testament kent alleen een Sjeool, ook zo’n saai stil duister oord waar de doden gaan rusten, zoals de Germanen kenden, en de Babyloniërs al in Gilgamesj beschreven.
    In het Nieuwe Testament komt (dus eind 1ste eeuw A.D.) slechts één verwijzing naar de hel als akelig oord voor) maar het zijn de Roomse kerkvaders van de eerste eeuwen na Christus geweest die dat misselijk makende straffen pas hebben uitgewerkt, met eeuwig branden en duivels en zo.
    En de Moslims hebben dat ellendige beeld onder invloed van de verhalen die toen ook op het Arabische schiereiland rondzongen inderdaad overgenomen, helaas, want daarom zitten we nu met de gebakken peren van die idioten van terroristen.

    Als jouw antwoord hierop weer uit sneren bestaat, ben ik niet geïnteresseerd.

  32. selmasalo zegt:

    Joost Tibosch,
    heel jammer vind ik het dat je mijn antwoord omschrijft als ‘anti-christelijke furie’.
    Ik ben beslist niet antichristelijk (of antimoslims e.d.).
    Ik houd simpelweg niet van schijnheiligheid en valsheid.
    Mijn blog heet niet voor niets ‘Er was eens… bijdragen tot de oplossing van het weetnietbetersyndroom’, omdat veel Joodse, Christelijke en Islamistische geloofssprookjes gestoeld zijn op onwetendheid, en gelovigen zich bovendien vaak haaks gedragen op wat hun heilige boeken aan verheffend gedrag voorschrijven.
    Als ik jou dus antwoord hoe misselijk ik de praktijken van christelijke boeren vind, dan bedoel ik dat ik het niet uit kan staan dat ze ’s zondags vroom in de kerk met God slijmen van “Red mij ziele van de dood” etc. terwijl ze thuis hun vee in martelende omstandigheden voor de dood fokken.
    Mijn advies is dan ook: koop geen vlees (of eieren) van dieren die in de ellendigste omstandigheden gefokt worden, en als je toch vlees wilt eten, overtuig je van de afkomst van het dier, en betaal wat meer. Als je het nog niet wist, lees hier: http://www.wakkerdier.nl/
    Voor mij ben je een christen die zijn verantwoordelijkheid niet neemt tegenover de schepping als je dan nog dergelijk vlees eet.

    Tenslotte: het christendom zelf heeft mij niet beschadigd.
    Integendeel. Het zijn christenen geweest, met hun valse gedrag.
    Ik ben zeer orthodox opgevoed (mijn grootouders waren zendelingen, ‘Reborn Christians’, mijn oma was een van de eerste vrouwelijke theologen) dus ik heb heel intens geleerd me dagelijks af te vragen: “is wat ik doe het goede, is dit wat God van mij vraagt?”.
    Met het gevolg dat ik ook een scherp oog kreeg voor wat christenen niet goed doen.
    En dat is, als je de Schift goed kent, nogal erg veel (dat geldt overigens ook voor Moslims, ik heb niet voor niets Arabisch als bijvak genomen bij m’n studie Hebreeuws).
    Alleen de opdracht “wie zonder zonden is werpe de eerste steen”, dat is me nooit gelukt. Ik heb daar heel erg mee geworsteld, maar heb me er uiteindelijk bij neergelegd dat God me niet voor niets onderscheidingsvermogen en verstand heeft gegeven, en dat dit talenten zijn die ik dus best mag gebruiken.

  33. selmasalo zegt:

    Grutte Pier,
    je bent een kannibaal, dus een pier die pieren eet.
    En dat Kleet uiteindelijk naar de pieren gaat, dat is zeker.

  34. selmasalo zegt:

    Simen Vrederat,
    jij ook dank, voor de moeite van het lezen. Lazen de ouders van kinderworstetertjes het ook maar…
    Die uitzending van de Keuringdienst van Waarde over Albert Heyns “Vers gehakt” van eigen bodem heb ik gezien, maar veel anderen kennelijk niet, de schappen liggen er nog steeds vol, en als je ziet wie daar winkelen: vooral goed geklede dertigers, yup-achtigen, die tegenwoordig toch goed opgeleid heten. Maar hoe een beest dat ze eten leeft en hoe ermee geknoeid word: ver van d’r bord.
    Albert Heyn is een supermarkt om te vermijden. Ik kom er alleen om een enkele ‘twee-voor-de-prijs-van één-aanbieding’ in te slaan, als het tenminste geen voedselindustrie-spul is.

  35. selmasalo zegt:

    Joshua,
    precies de opmerking die van jou te verwachten viel 😀

    Hanneke,
    gefeliciteerd 😉
    Maar in de serie knoeivlees horen ook fabriekssoepballen, -kipnuggets, -hamburgers, vleestroep in blik of in kant & klaarmaaltijden, voorgepaneerde of gemarineerde lapjes vlees, bijna lle vleeswaren voor op brood. Je wordt door industrie en supermarktne bedonderd waar je bij staat.

  36. selmasalo zegt:

    Kleet,
    tegen een zelfgemaakte, zelfgerookte worst heb (ook) ik geen enkel bezwaar, als het van een dier is dat een prettig leven gehad heeft, liefst wild. Het smakelijkste is roken met essenhout.

  37. selmasalo zegt:

    Lecktorama,
    dank je wel, je geeft me te veel eer.
    Maar, ik heb bij jou wel eens een heel bijzondere oudejaarsavond gevierd (understatement), die geheel gecaterd was door voedselleugengigant Albert Heyn. 😉

  38. Lecktorama zegt:

    Selma, het was geen oudejaarsavond, maar Kerstavond. En zoals ik het me herinner at je heel gezellig mee. 😉

  39. selmasalo zegt:

    Kerst, nog erger!
    Natuurlijk at ik mee, en drinken deed ik toen ook nog, haha.
    Ik ben er een groot voorstander van om alle dingen diepgaand te onderzoeken.
    Behalve bungy-jumpen.

  40. Hans Vogel zegt:

    Ik kan het kleine boekje ‘Wat zit er in uw eten?’ van harte aanraden (http://www.bouillonmagazine.nl/e-gids.php). Ook het boek ‘Giftig’ van William Reymond. En het al wat oudere ‘The Jungle’ van Upton Sinclair.

  41. selma zegt:

    Dank je wel voor je reactie Hans,
    ja, dat boekje hebben we in de kast staan,
    en er ook heel wat in geneusd,
    om goed te begrijpen hoe misselijk makend de voedingsindustrie is!

  42. Kudtjochie zegt:

    Ik hou van kritisch consumeren en dacht al veel te weten.
    Leuk dat ik deze blog heb gevonden. Laat me zien dat ik kritisch moet blijven (van mezelf) en dat vegetarisch zijn erg dichtbij komt.

  43. Pingback: Gezellig Gourmetten, en de Kinderen krijgen Hondenvoer | Er was eens…

  44. pioew! bij mij geldt hoe meer ik weet hoe minder ik vreet. x

  45. Selma zegt:

    Motek,
    maar er blijven genoeg heerlijke dingen om te eten over hoor.
    Het enige is dat je voedingsindustrie en reclame per definitie moet wantrouwen.
    Maar dan nog kun je heel veel eten, ook zuivel, vlees en vis.
    Het is een soort spel hoor: zij proberen je te belazeren door zoveel mogelijk te verdienen aan smakelijk uitgedoste variaties op water, zout, suiker, zetmeel, vet, slachtafval en E-nummers, en jij pikt alleen de lekkerste en zuiverste krenten uit de pap. Even oefenen en je bent de winnaar van dit spelletje.

  46. Pingback: Boodschapjes doen met je verstand op nul: worteltjes | Er was eens…

  47. Yvonne Jansen zegt:

    Heel duidelijk!

  48. celina zegt:

    Hoe kan ik dit delen op mijn Facebook ?
    Wat goor voor woorden dit..
    Ik ben al niet gek op vlees… het idee alleen al, en nu.. binnen nu en een paar maanden eet ik helemaal geen vlees meer..

  49. Dit moet meer geopenbaard worden!
    Er is zoveel viezigheid in ons eten!
    En het mag wettelijk!
    Daar moeten we het aanpakken.
    Ook dierenleed voor ons voedsel!
    AANPAKKEN

  50. joop de haap zegt:

    Hoog broodje aap gehalte in dit verhaa, doorspekt van de mening van de schrijver em doorspekt van overtuigtracht.

    Weet je wel dat je, als je biefstuk eet, een stuk koeienlijk naar binnen zit te werken? En dat je als je in je auto rijdt explosieven voor je in je motor plaatsvinden? Tsk tsk. Paniekzaaierij. Buiten glibberige brei naar binnen zien gaan? Dikke onzin.

  51. Selma zegt:

    Joop de Haap, wat een leuke naam die rijmt op broodje aap.
    Lees simpelweg de ingredientenlijstjes op de producten, die verplicht zijn (tot afgrijzen van de producenten, die daarvoor dus de kleinste lettertjes gebruiken, en graag in onleesbare kleuren) en je wilt alleen nog maar ongefabriceerd ongefabuleerdc voedsel eten, toch?

  52. Kim zegt:

    Is varkenseiwit uit het bloed gewonnen? Waar komt het vandaan?

Schrijf hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s