Grauwe borstel

    De mooiere naam is Dicallomera fascelina
    Gevonden op het Forteiland te IJmuiden.

    Dit schrijft Vlindernet over het beestje:

    Voorkomen
    Een zeldzame soort die vooral voorkomt op de Veluwe, de heidegebieden van Zuidoost-Friesland en Drenthe,
    in Noord-Brabant, in de duinen en op de Waddeneilanden;
    in andere delen van het land wordt af en toe een zwerver waargenomen.

    Habitat
    Heiden en duinen.

    Waardplanten
    Struikhei, wilg en diverse kruidachtige planten.

    Levenscyclus
    Rups: augustus-mei. De soort overwintert als jonge rups in een zijdeachtig spinsel aan de waardplant, vaak met enkele rupsen bij elkaar.

    Vliegtijd en gedrag
    Half mei-eind augustus in één generatie. De vlinders vliegen ´s nachts en komen op licht. Ze worden af en toe overdag rustend in de hei gevonden.

    Kenmerken
    Voorvleugellengte: 18-28 mm. Deze donsvlinder heeft een karakteristieke rusthouding waarin de ruig behaarde voorpoten ver naar voren gestrekt zijn. De grijze voorvleugel is zwart bespikkeld en heeft enkele onregelmatige zwarte dwarslijnen met meestal oranje vlekjes. Op het borststuk bevinden zich twee oranje vlekken en de antennen van het mannetje zijn grijs geveerd.

    Advertenties

Over Selma

Maarten Lutherschool 1958
Dit bericht werd geplaatst in Vlinders en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Schrijf hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s