Vuurtorens van IJmuiden weer Open voor Publiek? Zou zomaar kunnen…

De Lage Vuurtoren, aan de Seinpostweg, naast het Semafoor in IJmuiden.

Samen met de Hoge Vuurtoren vormt hij een lichtlijn die de IJgeul en de ingang van de haven markeertDe kopfoto van deze link beeldt de vuurtoren ook heel aardig af: http://www.langssluizenenhavens.nl/.

Is trouwens een site die erg veel weetjes geeft over zeevaart en havens.
De toren is in 1878 gebouwd en was toen 30 meter hoog, maar in 1909 zijn de bovenste drie verdiepingen afgezaagd en op Vlieland geplaatst, waar ze nog steeds een vuurtorentje vormen.

De Lage Vuurtoren is nu 24 meter hoog, telt vijf verdiepingen en 88 tredenHet was een ontwerp van Q. Harder, meldt een fraai gegoten segment van de toren, en vervaardigd door gieterij Schretlen & Co te Leiden. Gebouwd van het toentertijd moderne materiaal gietijzer, dat veel goedkoper was dan steen, waar sneller mee gebouwd kon worden, en dat meer binnenruimte creëerde.

Toch deed architect zijn best de toren het uiterlijk te geven van een klassiek stenen bouwwerkVan binnen vallen de rijen bouten, moeren en klinknagels op waarmee alles muurvast zit.

Hier gaan we de gietijzeren trap op, door het luik naar de lichtkoepelHet continu brandende witte licht heeft een sterkte van 23.000 candela en is zichtbaar tot 16 zeemijl.

Het rode een lichtsterkte van 5.500 candela en een zichtbaarheid van 13 zeemijlIn de lens worden boorplatforms weerspiegeld, zoals die hier wel liggen voor onderhoud

(momenteel de Noble Lynda Bossler)De toren is onbemand en niet geopend voor het publiek, maar mijn dochter beheert toevallig alle vuurtorens en bakens van noord-Nederland,

vandaar dat een bezoekje dan simpel wasWie belangstelling heeft om de vuurtorens van IJmuiden open te stellen voor publiek… Dat kan.

Je moet er wel een goed plan voor inleveren bij Rijkswaterstaat, een stichting oprichten, betrouwbaar bestuur bijeensprokkelen, en vrijwilligers, maar dan kan het.

Neem contact met me op, en ik verwijs je naar de juiste contactpersoon

 

Over Selma

Maarten Lutherschool 1958
Dit bericht werd geplaatst in Monumenten in Velsen, Vuurtorens en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Vuurtorens van IJmuiden weer Open voor Publiek? Zou zomaar kunnen…

 1. lebonton zegt:

  ’t is een mooie rooie.

 2. StadsfotograafVelsen zegt:

  Oorspronkelijk was hij rood-wit gestreept, maar kreeg een eeuw geleden deze werkelijk fantastische couleur, waar ik elke keer als ik uit het raam kijk van geniet 🙂

 3. Vogel-vrij zegt:

  Wat een schatje….

 4. VSp zegt:

  Zou leuk zijn, maar mag dan ook het Forteiland erbij? Iets voor de stichting die Pampus beheert? Veel overeenkomsten, kan een voor alle betrokken partijen, inclusief de ‘markt’, een ‘win-win’ situatie ontstaan.

 5. StadsfotograafVelsen zegt:

  @VSp, het Forteiland is al(lang) opengesteld voor publiek.
  Het wordt
  A. geëxploiteerd door een evenementenbureau (je kunt het huren voor bedrijfsfeessies etc.) en
  B. is er de Stichting Vrienden van het Forteiland met vrijwilligers (onder wie ik) die elke eerste zondag van de maand rondleidingen houden. Nu in september is dat zelfs elk weekeinde. Je mag er dan ook zonder rondleiding rondwandelen.
  Zie http://www.forteiland.nl

 6. Blew zegt:

  Mooie foto’s! Jaloers op je dochter!

 7. A C T U A L I T Y zegt:

  Vuurt – Oren af..
  En ik maar
  Luisteren
  naar
  Het Ruischen
  van de zee…..

 8. StadsfotograafVelsen zegt:

  @Blew, jaloezie is onnodig, ze heeft gewoon een (goede) baan, die ze graag vervult, maar zodra haar tweeling wat groter is wordt ze liever weer kapitein, zoals vroeger, op bijvoorbeeld het mooiste tallship van Nederland, de Oosterschelde
  @Joshua, het ruischen… ik heb al moeite met de nieuwste spellingshervorming, maar die van 1948…
  verrek, die heb jij nog meegemaakt!
  Her ruischrt trouwens wel lekkerder dan het ruist 🙂

 9. helena zegt:

  mooie vuurtoren!
  Ik woon er niet echt in de buurt helaas, maar ik vind vuurtorens wel altijd de moeite waard.
  Wat een aparte baan heeft je dochter!
  Ik klik even op de link forteiland om een kijkje te nemen daar….:-)
  het vergadercentrum ziet er groter uit bij die fort dan bij Fort aan de Klop als ik het zo zie, bij Fort aan de Klop zijn het kleine barakken waar ze vergaderzaaltjes van hebben gemaakt. De herontwikkeling van dit Fort vond ik wel geslaagd, maar ik weet niet hoe het Fort er uit zag voor dat het gebied dus een andere bestemming kreeg. Het is bescheiden gehouden de nieuwe functies die het fort heeft gekregen, bovendien is er ook een deel van het terrein waar mensen niet mogen komen).
  Fort Vechten (buiten Utrecht) is weer een heel ander verhaal, volgens mij staan daar tamelijk grootschalige dingen te gebeuren en er is al weerstand tegen de plannen las ik op internet.

 10. VSp zegt:

  @SfgV. Dank voor de tip en link. Eerstvolgende keer logeren in Sonnevanck een kijkje nemen, indien mogelijk. Was er nooit. Wel vaak op Pampus. Zelfs overnachten onder zeekano op ’t strandje.

Schrijf hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s