Een Pool, een Spanjaard en een Rus maken het gezellig (Niet duurzame visvangst deel 1)

Uit alle windstreken van Europa komen dagelijks chauffeurs met enorme koelwagens naar IJmuiden om vis te transporteren, vanuit de grootste visafslag van dit continent, waar ik toevallig naast woonZe kamperen hier altijd een nachtje voor hun vrachtje. En hebben het dan onderling heel gezellig, chauffeurs uit echt alle uithoeken van Europa, van Finland tot Griekenland.
Vandaag zag ik deze Spanjaard, Pool, en Rus bezig met hun gasflessen, pannen en aardappels, en zij zagen mijn camera en poseerden meteen vrolijk.

Ik vroeg het maar eens: jullie hebben thuis toch ook zee en rivieren, en beroepsvissers, en heerlijke vissen. Waarom moeten er dan koelwagens vol vis naar jullie landen toe?
Maar ze wisten het alle drie: de vis die er in IJmuiden doorgejast wordt is nog altijd net een fractie van cent goedkoper dan hun lokale vis. En zij eten zelf ook goed van deze handel, net iets beter dan wanneer ze in hun eigen landen zouden werken. Dilemma.

Geen duurzame visvangst hier. Enorme varende visfabrieken die de oceanen leegroven, gigantische bijvangsten verspillen, zwaar leunen op energieverbruik, en toch mag het allemaal omdat er ergens eeen manneke met stropdas koel berekent hoeveel cijfers achter de komma hem bij zoveel bulk toch winst oplevert. Vrije markt


Over Selma

Maarten Lutherschool 1958
Dit bericht werd geplaatst in IJmuiden en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Een Pool, een Spanjaard en een Rus maken het gezellig (Niet duurzame visvangst deel 1)

 1. antoinette duijsters zegt:

  Fraaie foto’s, het onderwerp niet.
  En die fabriekschepen komen ook bij de Kaapverdische eilanden.

 2. zelfstandig_journalist zegt:

  De dikke en de dunne :-). Nog een paar decennia en dan zijn de zeeën leeggevist, als we zo doorgaan.

 3. StadsfotograafVelsen zegt:

  @Ja Antoinette, de Kaapverdische regering is een paar jaar geleden zo stom geweest om aan Japan een vergunning te verkopen om in de wateren daar te vissen met van die fabrieksboten. Het land heeft vrijwel geen mogelijkheid om geld te verdienen, buiten vis en een beetje toerisme. De helft van de Kaapverdische bevolking woont vrijwel permanent in het buitenland (o.a. Rotterdam) voor z’n brood.
  Iedereen houdt zijn hart vast voor het effect van die Japanse visserij op de lokale visvangst, maar vooralsnog is er nog geen nadelige blijk van concurrentie.
  @Ze waren ook echt grappig, zelfstandig_journalist, en wat ik extra leuk vind aan die clubjes chauffeurs is dat ze elkaar niet kennen, of alleen van dit soort kamperen, en dat ze het in den vreemde altijd zo gezellig met elkaar maken. Ik zal eens ingaan op de uitnodiging mee te eten, en dan nog eens een reportage maken.
  Wat het leegvissen der zeeën betreft: ze zeggen het. Maar de zee is zo groot, en voor 90 % nog onbekend gebied (ook al vanwege de diepte). We zullen zien wat het antwoord van moeder Natuur is. Ik denk dat zij de mensheid aanziet en uitlacht, en gewoon weer nieuwe levensvormen verzint als de mensheid is uitgestorven.

 4. martin zegt:

  "De zee een akker waar je niet hoeft te zaaien," schreef ik ooit in
  een artikel over visserijconflicten. Jammer dat dan ook gelijk de
  hele hand wordt genomen. Wel leuk om met die mannen van de
  weg te praten. Zij kunnen er ook weinig aan doen.

 5. StadsfotograafVelsen zegt:

  Ja Martin, die mannen zijn altijd leuk om mee te praten. Het zijn een soort zwervers, internationaal, net zoals ik lokaal rondzwerf. Wonend naast de visafslag maak ik vaak een praatje met ze, voor zover ze drie woorden buiten hun eigen taal spreken, wat bij Oost- Zuideuropeanen meestal niet het geval is.

 6. jeetjemina zegt:

  Hier staan ze goed voor hun maaltijden
  maar gisteren, hoorde ik, waren er paar van de A16 gehaald
  die daar naast hun maaltijden ook de nodige drank achterover hadden
  geslagen.
  gr eva

 7. Catharina Anna Maria van Vliet zegt:

  De vis moet duurder betaald worden….

 8. StadsfotograafVelsen zegt:

  @Hier drinken ze ook flink Jeetjemina. Er stat geen vuilnisbak, dus de legen whiskyflessen en bierblikjes liggen voor het oprapen.
  @Lijkt mij ook, CAMvV, zeker vier keer zo duur. De mensen hebben immers ook poen voor platte tv’s en en stads-jeeps.

 9. Catharina Anna Maria van Vliet zegt:

  eh vier keer? Moet dat? Ik hou van vis šŸ˜‰
  Platte tv”s je kan ze niet anders meer kopen en de LCD gebruikt wel veel minder stroom dan die monitor dingen van vroeger.
  Stadsjeep mensen moeten gewoon geplukt. Zo!

Schrijf hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s