Duurzame Visserij (4), vandaag: Murene, ongeveer de allerlekkerste vis ter wereld

Deze murene kijkt verbaasd maar is toch erg dood, nadat hij vakkundig gefileerd is door een oude dame in Punta do Sol, op het Kaapverdische eiland Santo Antão




Murene of moeraal is een subtropische soort paling die ruim anderhalve meter lang kan worden.
Hij wordt door het roofdier mens tot de roofvissen gerekend omdat zijn dieet uit vis bestaat.
Murenen worden in Kaapverdië door speervissers geschoten, die duiken met slechts een duikbril en zwemvliezen, en gewapend met een harpoen



Sommige murenesoorten hebben een giftige slijmhuid maar allemaal kunnen ze gevaarlijk bijten met hun grote scherpe tanden. Interessant is dat ze achterin hun keel nog een paar kaken hebben die ze naar voren kunnen schuiven om de prooi te verorberen



Het is een vissoort die je nooit in een restaurant aantreft, of het moet een simpele strandtent zijn in een land als Kaapverdië waar murene per ongeluk als vis van de dag wordt aangeboden.
Hieronder eentje met stippeltjes. De slangachtige vis kent diverse verschijningsvormen



Murene is veel te graterig voor de gemiddelde viseter, en wordt veel te weinig en onregelmatige aangevoerd voor de reguliere restaurateur, die hem vanwege die graterigheid ook liever niet aanbiedt.
Al is het een extreem lekkere vis, waar je als fijnproever heel graag lang en voorzichtig op kluift omdat bijna geen andere vis het bij de murene haalt qua smaak



Hij wordt hier in stukken gesneden door de bloem gehaald en in ruim olie goudbruin gebakken, en dan bestrooid met zout en peper.
Meer heeft hij niet nodig. Absoluut iets voor de gevorderde viseter


Advertenties

Over Selma

Maarten Lutherschool 1958
Dit bericht werd geplaatst in Bootjes, al wat drijft of vaart, Dode dieren, Kaapverdië, Lekker eten!, Visserij en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Duurzame Visserij (4), vandaag: Murene, ongeveer de allerlekkerste vis ter wereld

  1. 100_woorden zegt:

    Doe mij maar een visstick, dat is al heel wat voor gevorderde vleeseter als ik 😉

  2. Aad Verbaast zegt:

    Vol graten dus. Laat dan maar zitten, dan moet je wel een echte liefhebber zijn.

  3. StadsfotograafVelsen zegt:

    @Toch was je tot de laatste regel gevorderd 100W 😉
    @Maar het is slow food Aad, hapje na klein hapje, waar je je vingers langzaam bij af kunt kluiven…

  4. martin zegt:

    Bij de murene heb ik nog nooit aan eten gedacht. Altijd als aan
    de vis die zich verschanst tussen rotsspleten en zich vastbijt in
    je kuiten en dan niet meer loslaat. Je moest hem dan volgens
    duikinstructeurs van weleer rustig met je duikmes doodsnijden.
    Voor de liefhebber van visticks: dan wentel je de vis die op
    bovenstaande manier is voorbereid om te bakken nog door een
    losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel of broodkruim.
    Daarna in de frituur. Voordeel van deze manier is dat mensen die
    liever het kostje hebben aan hun trekken komen, maar dat alle
    smaak in dat korstje blijft zitten (moet je niet te lang frituren dan
    wordt de vis droog ook de juiste temperatuur als het vet te heet is
    verband het brood, als dit niet heet genoeg is dan wordt de vis vet
    van de olie). Die korst sluit zich helemaal (net als bij een kroket) en
    dat is eigenlijk de achtergrond van paneren: het behouden van de
    smaak..
    Maar jouw manier is de makkelijkste en puurste. Werkt altijd.

  5. Paul Nijbakker zegt:

    Murene, zou ik best wel eens willen proeven, al houd ik niet van graten.

  6. StadsfotograafVelsen zegt:

    Hier in Kaapverdië hoort murene tot de duurst betaalde vissoorten. Als hij aan land gebracht wordt, issie het eerst verkocht, soms al vanuit de boot. Er wordt speciaal naar gedoken, ze weten precies waar de dikkerds zich verstoppen.
    P.S. Ik hou ook van een goede zelfgemaakte visstick. Iglo? Bah!

  7. Fulps Valstar zegt:

    Onder de vissen zijn de ergste rovers vaak het lekkerst, onze lekkerste inheemse vis is met stip de snoek, helaas ……….die graten.
    Weer schitterende foto’s!

  8. StadsfotograafVelsen zegt:

    Zo is het Fulps. En wat dacht je van de smaak van paling, het neefje van de murene?
    Toen ik kind was, een halve eeuw geleden, gingen we trouwens snoekenvallen zetten.
    En trots dat we waren als we er thuis eentje konden presenteren.
    Welk wii-spelende kind van nu kan zoiets vertellen?

  9. Rene Scheffer zegt:

    Prachtig blog, mooie combinatie van culinaria, vis en exotica.
    Als badgast op Gran Canaria ben ik wat beducht voor deze vis, maar hij zit denk ik meer bij de rotsen

  10. StadsfotograafVelsen zegt:

    @rene scheffer, de murene is een holbewoner, en waagt zich inderdaad niet graag in de buurt van pootjebaders langs het zandstrand. Hij wordt met de speer achternagezeten, door die durfals!

  11. aren zegt:

    zelf gevangen en gegeten op de azoren (Faial)heerlijke vis word daar gefrituurd.
    voor de kenner aan de hengel gevangen nabij capelinhos

  12. Selma zegt:

    Aren,
    jij hebt lef, want het schijnt een handenbijter te zijn!

Schrijf hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s