Duurzame Visserij (3), vandaag: Barracuda, Dorade en Makreel

Het zijn Bijbelse taferelen: een houten bootje, de bodem vol vis, mannen erin op blote voeten. De vissers die Jezus aan het meer van Galilea ontmoette, Simon en Andreas, zullen er niet veel anders uit hebben gezien, en hun gereedschap en techniek verschilden ook nauwelijks van die van deze hedendaagse creoolse vissers‘s Avonds hebben ze netten uitgezet en die vanochtend ingehaald.
Het gaat om makreel, die het kennelijk in tropisch water ook heel goed doetSchoonmaken van kleine vissen is een werkje voor jongens, om het vak te leren.
Makreel wordt hier niet gerookt zoals bij ons maar gaat op de gril. SuperlekkerEen barracuda of grote zeesnoek (hieronder) wordt met een pikhaak van boord gehesen.
Deze (sub)tropische vis wordt hier in Kaapverdië wel gegeten, maar ik vind het niet de allerlekkerste vissoort. Hij kan twee meter lang worden


Barracuda’s worden met een modernere methode gevangen, maar niet een voor watjes: slechts met zwemvliezen en duikbril springen de vissers midden op zee overboord om met de harpoen achter de snelle roofvissen aan te jagen. Dat is geen ongevaarlijk werk omdat barracuda’s flink van zich af kunnen bijten. Als duikende vissers op andere soorten vissen jagen kunnen barracuda’s ook agressief worden, achter de speervissers aan zwemmen en ze aanvallen.
Er is ook toerisme op dat gebied, maar toeristen duiken in vol ornaat via duikscholen en voor hoge bedragen, maar dan heb je ook wat: soms een echte barracuda aan je speer!
Alles wordt opgegeten, behalve staart en vinnen, die worden terug in zee gekieperd. De kop geldt als lekkernij, alleen de kieuwen zijn bitter en oneetbaar, die gaan ook over de rand van de pierOp de foto hieronder liggen dikke geelvintonijnen vooraan, en achter onder de riemen een dorade of dourade. Zijn naam vertelt dat hij goudgeel is, maar die glans verdwijnt snel nadat hij aan land is gebracht.
Bij ons heet deze vis goudmakreel, een misleidende naam want bij makreel stel je je een visje van hooguit een pond voor terwijl dit beest ruim twee meter lang kan worden en een kilo of 35 wegen. In het Engels heet hij dolphin-fishHet is ook een vis van de (sub)tropen, een jager die snelheden van 100 km per uur kan halen. Dorade is erg sterk en laat zich pas vangen na een flink gevecht.
Het eten van deze vis, en ook van andere jagers als de barracuda kan gevaarlijk zijn vanwege de kans op ciguatera, vergiftiging met ciguatoxine dat in algen voor kan komen en zich in opstapelt in visetende vissen
Dorade laat zich goed herkennen aan zijn merkwaardige stompe kop.
Maar nu is het voor hem einde verhaal


Over Selma

Maarten Lutherschool 1958
Dit bericht werd geplaatst in Bootjes, al wat drijft of vaart, Dode dieren, Kaapverdië, Lekker eten!, Visserij en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Duurzame Visserij (3), vandaag: Barracuda, Dorade en Makreel

 1. Mo zegt:

  Makreel, die kennen ze in Vietnam ook. Daar wordt ie ook gegrild en dat is inderdaad erg lekker.

 2. StadsfotograafVelsen zegt:

  Wat een wereldburger, die makreel!

 3. martin zegt:

  Het water loopt me in de mond.

 4. StadsfotograafVelsen zegt:

  Ik wou eigenlijk nog een paar vissen op het menu zetten: murene, geelvintonijn, zwaardvis en zo, maar dat komt over een dagen pas. Kon een dag of vier niet internetten want we gingen naar een paar andere eilanden die vrijwel niet toeristisch zijn (gaat geen vliegtuig heen). We zitten nu in Ponta do Sol, op het eiland Santo Antão, waanzinnig berglandschap maar met nauwelijks internetmogelijkheden. Ik vond na twee dagen 1 huisje met 2 computers, verder veel kilometerslange beklimmingen (1700 m. hoge vulkaankraters) en afdalingen langs geitenpaadjes, waar je steeds pakezeltjes tegenkomt die water sjouwen naar de toppen waar nog mensen wonen in boerderijtjes waar ze suikerriet telen op smalle terrasjes, zelf uit de rotsen gehakt, vlak langs kaarsrechte ravijnen van soms honderden meters, ongelooflijk wat een sterke en dappere mensen.

 5. Pingback: Vanavond: Greenpeace in IJmuiden, actie tegen het leegroven van de oceanen door vissende fabrieken | Er was eens…

 6. Pingback: Zeeschildpadden langs het strand | Er was eens…

 7. Pingback: Vissen op Tong met Staand Want | Er was eens…

 8. Pingback: Na de Greenpeace-actie | Er was eens…

 9. Helaas gaat het hier niet om de barracuda, maar om de wahoo. Of deze misschien lekkerder is, kan ik niet beoordelen.

 10. Selma zegt:

  Cees, wahoo is het niet, die heb ik veel gevangen als scheepskok. Is erg lekker, vooral als kibbeling.

Schrijf hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s