Duurzame Visserij (2), vandaag: Blauwgevlekte Zeebrasem, Doktervis en Zeilvis

Dit stapeltje oranjerode beauties is een type zeebrasem met blauwe stippen (Pagrus caeruleostictus). Een boeiende eigenschap van deze soort is dat zij zogeheten protogyn hermafrodiet zijn, oftewel eerst van het vrouwelijke geslacht, maar als ze een bepaalde grootte bereiken veranderen ze in mannetjes.
Mij lijkt dat ideaal: een wezen dat beide geslachten volledig kan begrijpen.
Maar nu zullen zij worden opgegeten voor ze de mannelijkheid bereiken.
Ze zijn bijna te mooi om te slachten, maar ja ze smaken ook zo voortreffelijk, vooral direct uit het water en dan gegrild op een met rotsblokken in elkaar geflanste barbecue op het strand. Deze z.g. ‘roofvis’ leeft zelf van kleinere vissen, murenen en schelpdierenHieronder een koraalrifbewoner, die voornamelijk algen eet. Hij heeft de interessante eigenschap om bij stemmingswisseling van kleur te veranderen, maar past zich ook aan de kleur van de zeebodem aan. Deze leeft duidelijk op donkere, vulkanische bodem.
Ze noemen hem hier Barbero (‘barbier, chirurgijn’), of de ‘doktervis’, waar zijn wetenschappelijke naam ook naar verwijst: Acanthurus chirurgusOp de plek van de gele vlek zit aan weerszijden een stekel die de vis gebruikt in gevechten of ter verdediging. Die stekel zou geneeskrachtige kwaliteiten hebben, heeft in elk geval verdovende. Zo steekt men een in de zon gedroogde stekel in wonden of holle kiezen om pijn te verdrijvenDe doktervissen worden schoongemaakt op de pier van het dorpje Santa Maria op het Kaapverdische eiland Sal, en vanmiddag al gebakken en opgegetenNog zo’n wonderschoon dier: de Atlantische zeilvis, (Istiophorus albicans). Hij is echt dood, al lijkt hij ons aan te staren, met uitzicht op het strand en de oceaan, die echt zo helderblauw is, en zó doorzichtig dat je op 15 meter diepte nog vissen ziet zwemmenNet als marlijn en zwaardvis heeft hij een speervormige bek, maar onderscheidt zich direct door de enorme waaiervormige rugvin, een donkergrijsbruin zeil met zo’n vijftige stralen, versierd met fluorescerende paarse en wittige strepen en stippenHier gaat z’n kop eraf. Op de pier van Santa Maria wordt hij niet lang bewonderd maar zoals altijd rap en vakkundig uitgesneden en gefileerd, verkocht en opgepeuzeld, maar onder de heren internationale sportvissers die veel geld over hebben voor ‘big game’-visserij is hij erg populair: je staat immers zo macho op de foto met zo’n fraaie jongen die ruim drie meter lang kan wordenTot slot een aangespoelde kogelvis. Hij lijkt verbaasd te kijken, maar is heus morsdood. Straks raapt een jongen hem op om zijn ingewanden eruit te halen, hem op te blazen en te drogen.
En dan kun je visje kopen in de souvenirwinkeltjes, soms verbouwd tot lampje.
Morgen geelvintonijnen, makrelen en dorado’s. Of murenen, inktvissen en barracuda’sOver Selma

Maarten Lutherschool 1958
Dit bericht werd geplaatst in Bootjes, al wat drijft of vaart, Dode dieren, Kaapverdië, Lekker eten!, Visserij en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Duurzame Visserij (2), vandaag: Blauwgevlekte Zeebrasem, Doktervis en Zeilvis

 1. Zilver met trouwjurk over knieën. zegt:

  Weer mijn ogen uitgekeken, prachtig!

 2. A C T U A L I T Y zegt:

  Dus U ruilt IJmuiden in voor…
  Haai There zegt zo’n Vis
  en als Vis, Oh nee Waterman
  ben ik Nowhere,,,,,
  Kon Gisteren niet bij je
  Réageren………………….Groet…

 3. StadsfotograafVelsen zegt:

  Dank jullie Zilver en Joshua

 4. elsje dijkstra zegt:

  Meestal kom ik niet verder dan een lekkerbekkie. Dit vind ik fascinerend. Niet alleen de vissen zelf, maar ook de tegenstelling tussen de toeristische kijk en de nuchtere benadering van de Kaapverdianen.

 5. StadsfotograafVelsen zegt:

  @Elsje, en vandaag de barracuda’s en dorade’s, en morgen de murenen!

 6. Pingback: Visafslag van IJmuiden, deel 2: de vissers en de vissen | Er was eens…

Schrijf hier je reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s